Over de gemeente

Werken bij de gemeente, onderscheidingen, dorpsraad Heerjansdam, wapen en geschiedenis.

  • Hoe werkt de gemeente?

    Voor veel plannen is een besluit van de gemeente nodig. Ambtenaren bereiden deze plannen voor en sturen ze naar het college van burgemeester en wethouders. Soms mag een ambtenaar zelf een besluit nemen namens het college, zoals het hoofd Ruimtelijke Ordening. Soms mag alleen de burgemeester dit, bijvoorbeeld bij overlast. Voor een aantal plannen is een collegebesluit voldoende. Andere plannen gaan ook nog naar de gemeenteraad.

  • Werken bij de gemeente

    Wil je aan het werk bij de gemeente Zwijndrecht? Wat leuk! Als gemeente werken we samen met de andere gemeenten in de Drechtsteden. Al onze vacatures en stageplaatsen vind je terug op één website: Werken bij de Drechtsteden.

  • Organogram

    De gemeentesecretaris/algemeen directeur geeft leiding aan de ambtelijke organisatie. Hieronder vallen de afdelingen Concerncontrol, Staf, Ruimtelijke Ontwikkeling, Maatschappelijke Ontwikkeling en Dienstverlening en Realisatie.

  • Financiële stukken

    De gemeente geeft op een aantal momenten in het jaar inzicht in de financiële situatie van de gemeente. Dat staat in verschillende documenten.

  • Bezuinigingen 2025 en 2026

    Er zijn financieel zwaardere tijden voor alle gemeenten op komst. Vanaf 2026 krijgen gemeenten minder geld van het Rijk. Het gemeentefonds gaat dan fors omlaag. Dit is verreweg de grootste inkomstenbron van gemeenten. In totaal gaat het om een bedrag tussen de 2 en 3 miljard euro. Gemeenten spreken daarom over het 'ravijnjaar' dat eraan komt.

  • Onderscheidingen

    We kennen allemaal wel iemand die zich al vele jaren inzet voor anderen, voor een vereniging of voor een goed doel. Iemand met bijzondere verdiensten voor de samenleving of de gemeente. Je kunt deze persoon voordragen voor een Zwijndrechtse Heugel of Koninklijke Onderscheidingen.

  • Zwijndrecht Luistert

    In Zwijndrecht vragen we je als inwoner steeds vaker om je mening. Bijvoorbeeld over hoe het in je buurt gaat, wat je belangrijk vindt en hoe je over bepaalde onderwerpen denkt.

  • Wijkplatforms

    Een wijkplatform bestaat uit enthousiaste buurtbewoners die hun krachten bundelen om de wijken in Zwijndrecht bruisender en gezelliger te maken. Via het wijkplatform worden verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd. Door deel te nemen aan het wijkplatform, heb je de kans om direct invloed uit te oefenen op wat er in jouw buurt gebeurt. Je bent de oren en ogen in de wijk en kunt zelfs advies geven aan de burgemeester en wethouders.

  • Wijkspreekuren

    Heb een vraag over je buurt of wijk of een kwestie die je graag met de wijkwethouder wil bespreken? Bezoek dan het wijkspreekuur. De wijkwethouder luistert graag naar je verhaal en dat van andere wijkbewoners. Neem gerust een familielid, vriend of vriendin mee.

  • PAK AAN!

    PAK AAN! is er voor inwoners die met hun initiatieven Zwijndrecht nog mooier willen maken. Je kan je bij PAK AAN! melden met een initiatief waarvoor je ondersteuning zoekt. Heb jij een idee voor jouw buurt, wijk of voor heel Zwijndrecht? Kijk dan bij PAK AAN! hoe je hier ondersteuning voor kunt krijgen.

  • Dorpsraad Heerjansdam

    Heerjansdam heeft een gekozen Dorpsraad. Deze raad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente.

  • Geschiedenis van Zwijndrecht en Heerjansdam

    Op deze pagina lees je meer over de geschiedenis en het ontstaan van Zwijndrecht en Heerjansdam.

  • Wapen

    Je leest meer over de wapens van Zwijndrecht en Heerjansdam.

  • Verkiezingen

    Gemeenteraadsverkiezingen 2026, Tweede Kamerverkiezingen en Verkiezing Europees Parlement.