Veerkrachtige Buurten Zwijndrecht
Het programma Veerkrachtige Buurten Zwijndrecht (2024-2040) richt zich op het verbeteren van de leefbaarheid en het versterken van de veerkracht in buurten door samenwerking tussen lokale organisaties en inwoners.
"We werken samen aan een gezonde toekomst voor Zwijndrecht. We vergroten de kansen van inwoners en pakken fundamenteel achterstanden en ongelijkheid aan, zodat opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit in 15 jaar stijgen."
Dit gebeurt door samenwerking tussen 10 organisaties en inwoners zelf. Het doel is om kansengelijkheid, bestaanszekerheid en armoedebestrijding te bevorderen, zodat iedereen zich optimaal kan ontwikkelen en meedoen in de samenleving.
De coalitie bestaat uit de 10 samenwerkende organisaties. De burgemeester fungeert als onafhankelijk voorzitter. De coalitie komt vier keer per jaar bijeen en bepaalt de koers van het programma. De leden stemmen hun inzet op elkaar af en nemen gezamenlijk besluiten om structurele verbeteringen in de buurten te realiseren.
- Dienst Gezondheid & Jeugd (DG&J)
- Diverz (welzijnsorganisatie)
- Jong JGZ (jeugdgezondheidszorg)
- Gemeente Zwijndrecht
- Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden (OZHW)
- Sociale Dienst Drechtsteden (GR-Sociaal)
- Trivire (woningcorporatie)
- Vivera Sociaal Wijkteam
- Woonkracht 10 (woningcorporatie)
- PIT kinderopvang & onderwijs
Vanaf 2025 is er een stuurgroep die de strategische richting bewaakt De stuurgroep bestaat uit bestuurders van de verschillende organisaties, met een faciliterende rol voor de gemeente. Zij zorgen voor afstemming tussen bestuur en uitvoering, ondersteunen de programmadirecteur en monitoren de voortgang van het programma.
- Ronald de Meij, wethouder en voorzitter van de stuurgroep, namens de sector overheid.
- An Theunissen, bestuurder Vivera, namens de sector zorg.
- Reinoud de Vries, bestuurder OZHW, namens de sector onderwijs.
- Erwin Zwijnenburg, bestuurder Woonkracht 10, namens de sector wonen.
Het programmabureau is het coördinatie- en ondersteuningscentrum
Zij faciliteren het proces, ondersteunen de samenwerking en bewaken de voortgang.
Het programma is opgebouwd rondom vijf pijlers:
- Leren – Stimuleren van onderwijsdeelname en talentontwikkeling.
- Werken – Bevorderen van een inclusieve arbeidsmarkt en werkgelegenheid.
- Gezondheid – Armoedebestrijding, welzijn en toegang tot zorg verbeteren.
- Wonen – Betaalbare en leefbare huisvesting en wijken realiseren.
- Veiligheid – Sociale en fysieke veiligheid versterken.
Deze pijlers zorgen voor een samenhangende aanpak en voorkomen versnippering van inspanningen.
Elke 4 jaar wordt er een uitvoeringsprogramma opgeleverd. Dit is het concrete actieplan waarmee de doelstellingen van Veerkrachtige Buurten Zwijndrecht worden gerealiseerd. Dit uitvoeringsprogramma wordt opgezet door pijlerleiders, experttafels en afgestemd op de behoeften bewoners door middel van participatie. Data en analyses uit buurtscans bepalen de prioriteiten per buurt.
Voor iedere pijler is er een pijlerleider, afkomstig van een van de coalitiepartners. Deze projectleiders coördineren de uitvoering van plannen binnen hun pijler en zorgen voor samenwerking tussen betrokken partijen. Ze werken samen in experttafels, waarin inhoudelijke strategen vanuit verschillende organisaties de doelen verder uitwerken.
Experttafels zijn samenwerkingsplatforms, waarin strategen en projectleiders van verschillende organisaties werken aan de uitwerking van de vijf pijlers. Elke experttafel is verantwoordelijk voor een specifieke pijler en vertaalt de strategische visie naar concrete acties en interventies
Inwoners spelen een centrale rol in het programma. Zij worden actief betrokken bij de plannen. Het motto "Niet over ons, maar met ons" benadrukt dat zij als partners bijdragen aan een betere toekomst voor hun buurt.
Bekijk de planning op de Routekaart Veerkrachtige buurten Zwijndrecht (118 kb).