Exploitatievergunning horecabedrijf

Voor het exploiteren van een horecabedrijf zoals een hotel, lunchroom, restaurant, café, discotheek of buurthuis, heb je een exploitatievergunning nodig. Wil je ook alcoholhoudende dranken schenken? Dan moet je ook een alcoholvergunning hebben.

Voor meer informatie over alcoholvergunning kijk je op onze webpagina over alcoholvergunning

Op deze pagina vind je meer informatie over:

  • de aanvraagprocedure voor een exploitatievergunning;
  • wanneer je wel en wanneer je géén exploitatievergunning nodig hebt;
  • de voorwaarden om voor een exploitatievergunning in aanmerking te kunnen komen;
  • de aanvraagformulieren, waaronder het bibob-vragenformulier.

De vergunningprocedure voor een exploitatievergunning

Op de vergunningprocedure voor een exploitatievergunning zijn de regels uit de Algemene wet bestuursrecht (Awb), de Algemene plaatselijke verordening (APV) en de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (kortweg Wet Bibob) van toepassing.

De aanvraag wordt eerst beoordeeld aan de hand van de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht. Als jouw aanvraag niet compleet wordt aangeleverd, of als de aanvraag aanvullende vragen opleveren, dan word je eerst schriftelijk in de gelegenheid gesteld de aanvraag alsnog (en doorgaans) binnen 2 weken compleet aan te leveren of aan te vullen met de verzochte gegevens en/of bescheiden. Een opschortingsbrief schort de beslistermijn op. Als je niet alsnog de aanvraag compleet aanlevert binnen de gestelde hersteltermijn, dan kan de aanvraag buiten behandeling worden gesteld.

De inhoudelijke beoordeling

Is jouw aanvraag volledig aangeleverd? Dan wordt inhoudelijk beoordeeld of één of meer reguliere weigeringsgronden aanwezig zijn vanuit de betrokken wet- en regelgeving. Vervolgens vindt een onderzoek plaats in het kader van de Wet Bibob. De Wet Bibob is een instrument om te beoordelen of de gevraagde vergunning naar een integere partij gaat. Je moet daarom naast de reguliere aanvraagformulieren, een Bibob-vragenformulier indienen. Daarbij overleg je alle - en in het vragenformulier - verzochte gegevens en bescheiden. Lees meer algemene en bijzondere regels over de bibob-procedure
 

Exploitatievergunning nodig?

Je hebt géén exploitatievergunning nodig voor een inrichting als dit géén zelfstandig horecabedrijf betreft én de inrichting onderdeel uitmaakt van een bedrijfskantine of inrichting van een:

  • zorginstelling
  • museum
  • school
  • ziekenhuis
  • (sport)vereniging
  • maatschappelijke instelling.

Je hebt wel een nieuwe exploitatievergunning nodig als: 

  • je een nieuw horecabedrijf wilt vestigen;
  • je een horeca-inrichting overneemt;
  • je de aard van de horeca wilt wijzigen;
  • je de rechtsvorm wilt wijzigen.

Je vraagt een wijziging op uw exploitatievergunning aan als:

  • je een terras wilt exploiteren bij een bestaande horeca-inrichting en je al over een exploitatievergunning beschikt;
  • je de huidige fysieke horeca-inrichting wilt wijzigen (bijvoorbeeld uitbreiden) maar waarbij de aard (bijvoorbeeld café of restaurant) van het horecabedrijf niet wordt gewijzigd;
  • je een leidinggevende wilt wijzigen, niet zijnde een bestuurder;

Gebruik in alle bovenstaande en overige gevallen het aanvraagformulier voor de exploitatievergunning en geef aan welke aanvraag of wijziging van toepassing is.

Aanvraagformulier exploitatievergunning

Voorwaarden

Om een vergunning te krijgen, moet je in ieder geval te voldoen aan deze voorwaarden:

  • Het bedrijf moet in het geldende bestemmingsplan passen. Kijk op www.ruimtelijkeplannen.nl voor de bestemmingsplanregels en de toegestane bestemmingen. Als sprake is van strijdigheid, en je wilt alsnog onderzoeken of het in de toekomst mogelijk is te maken dat van de bestemming wordt afgeweken, dan bespreek je het plan eerst met de afdeling Ruimtelijke Ordening. Vervolgens wordt onderzocht of het zinvol is om een (rit)-procedure te starten en daarop wat de kans van slagen is om een vergunningprocedure te starten voor een omgevingsvergunning voor afwijkend gebruik. Kijk voor meer informatie op de webpagina omgevingsvergunning.
  • Het bedrijf mag niet te veel overlast bezorgen voor de omgeving; zie voor de algemene weigeringsgronden artikel 1:8 APV en voor alle overige en bijzondere bepalingen en weigeringsgronden artikel 2:27, en verder van de APV.
  • De aanvrager, de eventueel betrokken bestuurders en alle overige leidinggevenden zijn van goed levensgedrag, zie hiervoor artikel 8 Drank- en horecawet en de beleidsregels beoordelingscriteria "niet in enig opzicht van slecht levensgedrag;
  • De aanvrager en de eventueel betrokken bestuurders en alle overige leidinggevenden moeten voldoen aan de vereisten van de Algemene Plaatselijke Verordening, de Drank- en Horecawet, de Drank- en Horecaverordening, bibob-beleidslijn  en de Wet Bibob.
Belangrijk om te weten
  • De eigenaren van de onderneming vragen de vergunning persoonlijk aan bij de gemeente. Is dit niet mogelijk? Dan kan iemand anders gemachtigd worden om de aanvraag in te dienen.
  • Voor het indienen van de aanvraag kan je  een afspraak maken met één van de medewerkers van team APV en Bijzondere Wetten. Zij kunnen je vertellen of het voor jouw situatie nodig is om het Bibob-formulier in te vullen. Bij overname of het nieuw vestigen van een horecabedrijf is dit altijd nodig.
  • Als de aanvraag volledig is en als uit de screening geen bijzonderheden zijn voortgekomen met betrekking tot de Wet Bibob, dan krijgt je mogelijk binnen 8 weken een beslissing op jouw aanvraag. De beslistermijn kan eenmalig met 8 weken worden verlengd. Wanneer besloten wordt een advies aan te vragen bij het Landelijk bureau Bibob, dan kan de beslistermijn verlengd worden.
  • De exploitatievergunning is voor onbepaalde tijd geldig.
  • Voor het in behandeling nemen van de aanvraag worden kosten (leges) in rekening gebracht.
Meenemen

Op de afspraak neem je mee:

  • het ingevulde Aanvraagformulier exploitatievergunning (pdf, 117kB)
  • het ingevulde Aanvraagformulier Drank- en Horeca (pdf, 112kB)
  • een volledig ingevuld en ondertekend vragenformulier BIBOB (niet nodig voor paracommerciële horeca-inrichtingen);
  • een kopie van het identiteitsbewijs van de betrokken aanvrager/bestuurder/leidinggevenden, gemachtigden;
  • een ondertekend machtigingsbewijs, incl. een kopie identiteitsbewijs van de volmachtgever, als u namens een ander mag spreken en handelen;
  • een uittreksel uit de Kamer van Koophandel, niet ouder dan 3 maanden;
  • een kopie van de arbeidsovereenkomst van iedere leidinggevende;
  • een uittrekels uit de Basisregistratie Personen van iedere leidinggevende (niet woonachtig in Zwijndrecht);
  • een digitaal opgemaakte tekening (schaal 1:100) van de inrichting van het bedrijf, eventueel met terrassen;
  • een kopie van de huurovereenkomst;
  • bij een café, bar of discotheek moet je tevens een veiligheidsplan en een deurbeleidsplan te overleggen.

Let wel: deze lijst is niet limitatief. In het aanvraagformulier en het bibob-formulier word je gevraagd de door jouw aangevinkte antwoorden te onderbouwen met bewijsstukken. Als je de inrichting wilt wijzigingen, neem dan het meldingsformulier mee met de daarin genoemde documenten.

Tips
  • Overleg eerst met een deskundige van de gemeente voor je een aanvraag indient. Je krijgt dan informatie over de mogelijkheden binnen het bestemmingsplan en de eisen vanuit de Algemene Plaatselijke Verordening Zwijndrecht.
  • De informatiefolder horeca (pdf, 59kB) verwijst naar regelgeving waar je wellicht nog meer mee te maken kan hebben.
Kosten

De kosten zijn te vinden in de legesverordening, in Hoofdstuk 3 'Dienstverlening vallend onder Europese dienstenrichtlijn'