Opvang Oekraïense vluchtelingen

Oekraïne is in oorlog. Veel mensen zijn gevlucht. Op deze pagina vind je informatie en veel gestelde vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Zwijndrecht.

Direct naar veelgestelde vragen

Het Kubusgebouw aan de IJsselmeer 30 bij Walburg wordt nieuwe opvanglocatie 

Het Kubusgebouw aan de IJsselmeer 30 bij Walburg wordt een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen die nu op de boot verblijven. In totaal worden er 180 vluchtelingen opgevangen op deze locatie.

Wethouder Robert Kreukniet (Ruimtelijke Ontwikkeling): "In Zwijndrecht en Heerjansdam bieden wij sinds maart 2022 Oekraïense vluchtelingen op verschillende locaties een opvangplek aan. De situatie in Oekraïne is nog steeds hartverscheurend. Dit betekent dat opvangplekken nodig blijven en daarin willen wij als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen."

Planning werkzaamheden

  • De aannemer is gestart in april 2024 met sloopwerkzaamheden binnen in het gebouw
  • In mei/juni worden de platen van Kubusgebouw vervangen. Dit gebeurt met een (hijs)kraan. Het asbest dat in de buitengevel zat is op een veilige manier verwijderd
  • Zodra de nieuwe buitengevel klaar is, gaat daarna de aannemer verder met de aanpassingen in het pand.
  • Na de zomer gaat de aannemer verder met de eindafwerkingen. Denk aan het plaatsen van: muren, kozijnen, stucwerk, toiletten en badkamers en keukenblokken.
  • De verwachting is dat de verbouwing eind 2024 klaar is.

Wat kun je verwachten?

Het bouwterrein wordt tot en met augustus 2024 afgezet met hekken. Dit is nodig om de werkzaamheden veilig uit te voeren. Dit betekent dat de parkeerplaatsen aan de achterkant van het gebouw ook worden afgezet. Tot die tijd kun je jouw auto daar niet parkeren. De parkeerplaatsen aan de kant van de IJsselmeer worden op een paar momenten afgezet voor bouwverkeer. 

Op de kaart hieronder zie je het bouwterrein en de parkeerplekken aan de IJsselmeer. De rode lijnen geven de grenzen van het hekwerk aan.

Bouwterrein opvanglocatie IJsselmeer 30

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de verbouwing, inrichting en de start van de opvang? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Vragen en antwoorden

Bekijk de veelgestelde vragen voor een snel antwoord op jouw vraag. Heb je een andere vraag of liever persoonlijk contact? Dat kan. Neem hiervoor contact op met de projectleider door te mailen of bellen naar 06 – 40 73 94 12.