Raad stelt kadernota 2026 vast

De gemeenteraad heeft op dinsdag 15 juli de kadernota 2026 vastgesteld. Het vaststellen van de kadernota betekent dat de gemeenteraad instemt met de koers die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. Deze koers is gericht op het baas blijven in eigen portemonnee. Daarbij maken we af en voeren we uit wat is afgesproken in het raadsprogramma én bereiden we Zwijndrecht voor op de toekomst.

Kadernota 2026v2Alle fracties in de gemeenteraad hebben ingestemd met de kadernota. Ook heeft de raad 2 amendementen en 3 moties aangenomen. Een amendement is een voorstel om een besluit of document, zoals de kadernota, aan te passen. De aangenomen amendementen gingen over de hoogte van het Persoonlijk Minimabudget (PMB) en het behoud van de inkomensgrens voor minimaregelingen. Hier wordt niet op bezuinigd in 2026.

Door middel van een motie spreekt de raad een oordeel uit of doet hij een wens of verzoek aan het college. De 3 moties die aangenomen zijn gaan over gemeenschappelijke regelingen, behoud van gebouwen voor sociale activiteiten en sport.

Wat is de kadernota?

De kadernota is een belangrijk document van de gemeente. Hierin stelt de gemeenteraad de hoofdlijnen van het beleid voor de komende 4 jaar vast en het geld dat daar bij past. De kadernota is daarom de start (het kader) voor het opstellen van de begroting. De nieuwe begroting voor het jaar 2026 wordt in november met de gemeenteraad besproken.

Bezuinigingen

Helaas moet er verder bezuinigd worden. Het college heeft onderzocht waarop nog bezuinigd kan worden. Ook is er een vragenlijst door Zwijndrechtse inwoners, ondernemers en organisaties ingevuld, in aanloop naar de besluiten over de bezuinigingen. De opdracht van de raad aan het college was en is simpel: bezuinig niet meer dan noodzakelijk om zonder verder toezicht baas in eigen portemonnee te blijven en bezuinig met zo min mogelijk vervelende gevolgen voor Zwijndrecht en Heerjansdam.

Bezuinigingen is altijd een balans vinden tussen het verminderen van budgetten en verhogen van inkomsten, bijvoorbeeld uit de Onroerendezaakbelasting (OZB). Op twee onderdelen heeft de gemeenteraad besloten om af te wijken van het voorstel van het college. Zo blijft het Persoonlijk Minimabudget gelijk en wordt het niet met 5% verlaagd. Ook blijven een aantal gemeentelijke regelingen. beschikbaar voor mensen met een inkomen tot 140% van het Wettelijk Sociaal Minimum. Door hier niet op te bezuinigingen zal waarschijnlijk de OZB een klein beetje (minder dan 1%) extra stijgen naast de jaarlijkse inflatie.

Daarnaast heeft de raad het college aangespoord om sneller na te gaan of we kunnen besparen op de gemeenschappelijke regelingen. Dat zijn organisaties die namens de gemeente samen met andere gemeenten, een bepaalde taak uitvoeren. De bedoeling is dat er, met het bespreken van de begroting 2026. al plannen klaarliggen die leiden tot lagere kosten op het beleid dat zij uitvoeren. Ook wil de raad dat het college onderzoekt op welke manier het gebruik van gemeentelijke gebouwen voor sociale wijkfuncties behouden kan blijven en versterkt kan worden. Tot slot moet het college gaan onderzoeken of zij het maatschappelijk belang van sport centraal kan stellen en samen met het Sportbedrijf en de verenigingen zorgen voor een beter gebruik en financiële dekking van de sportvoorzieningen.

Meer informatie

De kadernota 2026 is te vinden op www.zwijndrecht.nl/financien. Kijk voor meer informatie over de bezuinigingen op www.zwijndrecht.nl/bezuinigingen.