Onthulling corona-herdenkingsboom

Op dinsdagavond 18 juni 2024 was in Zwijndrecht de symbolische opening van de plek om coronaslachtoffers te herdenken. Het gaat om een corona-herdenkingsboom. Burgemeester Leon Anink opende samen met initiatiefnemer en inwoonster Gonny de Haas de plek door het herdenkingsbordje bij de boom te onthullen.

Foto van de onthulling van de coronaboom

Herdenkingsboom

De herdenkingsboom staat aan de Willem van Oranjelaan, ter hoogte van de Jan van Nassaustraat. Het is een Ginkgo biloba. Rondom de boom is een voetpad aangelegd en voor de boom staat een bankje.

Zichtbare en onzichtbare gevolgen

De meeste mensen hebben de coronatijd achter zich gelaten. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Voor sommige mensen is corona nooit weg. Bijvoorbeeld omdat ze een dierbare zijn verloren. Of omdat zij als gevolg van Long COVID last hebben van soms extreme klachten. Bij hen is het verdriet er nog steeds, en zijn de gevolgen van deze zware periode nog steeds merkbaar.

Bij de opening hielden burgemeester Leon Anink en wethouder Jacqueline van Dongen een korte toespraak. Burgemeester Leon Anink: "Met de herdenkingsboom geven we inwoners een plek om dierbaren te herdenken, die zijn overleden aan corona. Maar natuurlijk ook om stil te staan bij de gevolgen van het virus. Daar hebben nog steeds heel veel inwoners mee te maken. Daarom vind ik het belangrijk dat we inwoners deze plek kunnen bieden."

Wethouder Jacqueline van Dongen: "De boom en plek zijn zorgvuldig gekozen. Deze boom staat symbool voor hoop, levenskracht en liefde en zal hier heel lang staan. In het najaar kleurt zijn blad prachtig goudgeel. Wat fijn dat we op deze manier de wens van mevrouw Gonny de Haas en vele anderen in onze samenleving, kunnen omarmen en hier gerealiseerd zien."

Initiatief

Gonny de Haas sprak eerder met de gemeente over de mogelijkheid om een gedenkplek in te richten. Die plek is er nu. De Haas: "Eenzaamheid, angst, (stil) verdriet en nog veel meer: het was er allemaal. Ik hoop dat de herdenkingsplek voor iedereen die op welke manier ook is geraakt tijdens de coronapandemie een plek wordt van troost, herinnering en herdenken."

Foto van de onthulling van de coronaboom