Noodkap door iepziekte

De gemeente Zwijndrecht gaat alle iepen in Zwijndrecht die besmet zijn met de iepziekte noodgedwongen kappen. Het gaat 10 bomen op 11 verschillende locaties. Daarnaast worden er nog 150 kleinere iepen en struiken verwijderd om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. De noodkap zal binnen twee weken plaatsvinden.

De iepziekte is een zeer agressieve schimmelziekte waar de bomen aan dood gaan. De schimmel verspreidt zich via de iepenspintkever of tussen iepen onderling via de boomwortels. De boom reageert op de schimmelinfectie door besmette houtvaten af te sluiten. Daardoor verwelken binnen enkele dagen de bladeren en sterft de iep na enkele weken volledig af. Dood hout (zoals meegenomen brandhout) kan ook een besmettingshaard zijn. Iepen waarbij de iepziekte is geconstateerd zijn niet meer te redden. Zij moeten daarom zo snel mogelijk worden gekapt en opgeruimd om besmetting te voorkomen. Het gekapte hout moet volgens bepaalde voorschriften worden verwerkt.

De 11 locaties waarover wordt gesproken worden  hieronder aangegeven. Heb je vragen over de noodkap dan kun je deze ook stellen aan wijkbureau@zwijndrecht.nl

Kaplocaties:

Middellijn - Groot Karreveld

Parklaan (achter zwembad De Devel)

Kerkweg t.h.v. Kamphuizen

Arboretumpark

Lindtsestraat 10

Beinemastraat t.h.v. nummer 10

Fazantplein - Leeuwerikplein

Nachtegaalstraat 4

Jeroen Boschlaan t.h.v. nummer 45

Swanendrift / Hoofdland

iepen