Begroting 2025 met bezuinigingen

Het college van burgemeester en wethouders van Zwijndrecht heeft het voorstel voor de begroting van 2025 klaar. Er ligt een sluitende begroting met 5,6 miljoen euro aan voorgenomen bezuinigingen. Deze bezuinigingen zijn merkbaar voor inwoners, ondernemers en bezoekers. De begroting wordt op 12 november in de gemeenteraad besproken. De gemeenteraad neemt dan een besluit over deze begroting en de bezuinigingen. Iedereen is welkom tijdens deze vergadering.

Er zijn financieel zware tijden voor alle gemeenten op komst. In Zwijndrecht is dat vanaf 2025 zichtbaar in een tekort van 5,6 miljoen. Vanaf 2026 wordt dit tekort nog groter. Vanaf dat jaar krijgen gemeenten minder geld van het Rijk. De belangrijkste bron van inkomsten, het gemeentefonds wordt dan fors kleiner. De Rijksoverheid bezuinigt een bedrag tussen de 2 en 3 miljard euro op het fonds. Gemeenten spreken daarom over het 'ravijnjaar'. In Zwijndrecht moet vanaf 2026 jaarlijks 15,5 miljoen euro bezuinigen.

Rapportage met mogelijke bezuinigingen

In juli 2024 heeft de gemeenteraad een rapportage van het college van burgemeester en wethouders ontvangen met mogelijke bezuinigingsmaatregelen voor 2025. In de rapportage stonden ruim 60 maatregelen. De rapportage is op 17 september besproken door de gemeenteraad. Het college heeft daardoor richting gekregen om de begroting de maken.

“Het college heeft geprobeerd in het voorstel voor de noodzakelijke bezuinigingen een goede weergave van het gesprek met de gemeenteraad te geven. De bezuinigingen zijn dringend nodig om baas in eigen portemonnee te blijven! Maar, ook is duidelijk dat onze tekorten veroorzaakt worden door onvoldoende inkomsten vanuit de Rijksoverheid. En dat probleem lijkt de komende jaren alleen maar groter te worden.”, aldus Tycho Jansen (wethouder Financiën). “Ondanks deze bezuinigingen blijven we hard werken aan de doelen uit het raadsprogramma ‘Krachtig Zwijndrecht 2.0'. Om dit ook na 2025 mogelijk te houden, is meer nodig dan bezuinigen alleen. Gemeenten moeten nu samen in actie komen.”

Bezuinigingen 2025

De voorgenomen bezuinigingen worden merkbaar in de dienstverlening in de openbare ruimte, voor de maatschappelijke partners en binnen de gemeentelijke organisatie. Zo is er voorgesteld om vanaf 2025 op vrijdag het gemeentehuis en de balies te sluiten. Minder geld uit te geven aan ICT en communicatie en het opleidingsbudget voor personeel te halveren. Ook is er voorgesteld om te bezuinigen in de buitenruimte. Daarbij wordt gedacht aan het verminderen van onderhoud, minder maaien, het weghalen van 4000 parkeerpaaltjes en het minder schoonhouden en onderhouden van speeltuinen (waarbij de veiligheid wél geborgd blijft). Ook is aangedragen om subsidies te verminderen en evenementen te schrappen zoals de sporthuldiging. Ook wil het college gaan bezuinigen op regionale samenwerkingen.

Op basis van de reacties vanuit de gemeenteraad is een aantal van de in juni gepresenteerde mogelijk bezuinigingen niet opgenomen in het voorstel voor de begroting. Dit zijn onder andere: het invoeren van betaald parkeren bij Walburg en het stationsgebied, het invoeren van hondenbelasting, het bezuinigen op handhaving en het afschaffen van de kledingregeling voor mensen met een laag inkomen.

4 november informatieavond

Op maandag 4 november is er om 19.30 uur een informatieavond over de voorgestelde begroting en bezuinigingen voor inwoners, ondernemers en andere betrokkenen in het gemeentehuis. Iedereen is welkom.

Inspreken over de begroting

Door in te spreken kan je de gemeenteraad vertellen wat je van de bezuinigingen vindt. Je kunt laten weten of je vindt dat de raad vóór of tegen bepaalde bezuinigingen moet stemmen, of dat de één of meer bezuinigingsmaatregelen moeten worden aangepast. Wil je tijdens de vergadering op12 november inspreken? Meld dit dan uiterlijk vier uur vóór de start van de vergadering bij de griffie via griffie@zwijndrecht.nl.

Toekomst

Gemeente Zwijndrecht moet inkomsten en uitgaven in evenwicht houden. Zodat we ook in de toekomst een financieel gezonde gemeente zijn en klaar kunnen staan voor onze inwoners. We investeren in maatschappelijke ontwikkeling en een divers woningaanbod. Dit zal uiteindelijk leiden tot een sterker en financieel gezonder Zwijndrecht. Daarom is het belangrijk om hiervoor voldoende middelen beschikbaar te houden. In 2025 blijven we lobbyen bij het Rijk, samen met provincie, gemeenten en andere betrokken partijen om onze plannen voor een Krachtig Zwijndrecht voort te kunnen zetten. Ondanks de financiële tegenspoed, blijven we samen bouwen aan een gemeente waar het steeds beter wonen, werken en recreëren is.

Meer informatie

Meer informatie over de bezuinigingen, wat deze inhouden en hoe deze tot stand zijn gekomen is te vinden op de pagina Bezuinigingen 2025-2026. Je vindt hier ook het voorstel voor de begroting (pdf, 2.2 MB).