(Hout)stoken

Een goede luchtkwaliteit is belangrijk. Hier lees je tips voor als je een vuurtje stookt of de houtkachel aansteekt. Kijk voordat je stookt altijd even op stookwijzer.nu.

Heb je thuis een houtkachel of open haard? Bekijk dan via het uitklapmenu hieronder onze tips voor bij het stoken van hout! 

Tips voor gezond hout stoken!

Gebruik alleen droog hout

Vochtig hout brandt slecht en geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat. Gebruik eventueel een vochtmeter om te meten of het hout droog genoeg is. Koop je hout? Kies voor haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat het hout uit verantwoord beheerd bos komt.

Houd het bij schoon, onbewerkt hout

Het is verleidelijk om even het oude hout in de kachel te gooien, maar bij verbranding van geverfd of geïmpregneerd hout komen zware metalen vrij. Dit geldt ook voor (spaan)plaat en laminaatvloeren, omdat daar lijm in zit. Daarnaast geeft papier en karton stoken veel rook en vliegas.

Leg het meest brandbare materiaal bovenop (op z'n Zwitsers)

Leg de kleine houtjes juist bóven op het vuur en steek het vuur van bovenaf aan. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Het hout plaats je kruislings op elkaar, van dikke blokken hout onderin naar dunne losse houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Check wel altijd de instructie van de kachel of haard. Soms geldt voor jouw kachel of haard iets anders.

Sla soms een dagje over

Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft de rook hangen en heb je rondom het huis veel luchtvervuiling en sneller rook- en geurhinder. 

Laat de schoorsteen vegen

Doe dat minstens één keer per jaar goed. Dit is ook een stuk veiliger: je hebt dan minder kans op een schoorsteenbrand.

Zet de luchttoevoer helemaal open

Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Het hout kan dan beter verbranden waardoor je minder schadelijke stoffen hebt (zoals kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s ) en koolmonoxide). Schuif de luchttoevoerklep nooit dicht om het vuur te ‘smoren’; het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.

Zorg voor ventilatie

Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan lucht aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout.

Herken goed vuur

Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor meer luchtaanvoer.

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en luchtkwaliteit

De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid zet zich ook in voor een gezonde lucht in Zwijndrecht en Heerjansdam.