Ik word 18, wat moet ik regelen?

Gefeliciteerd, je bent bijna 18 jaar! Als je 18 wordt verandert er veel in je leven. Je wordt zelf verantwoordelijk voor een aantal zaken. Er moeten ook dingen geregeld worden; begin op tijd met voorbereiden.

Kom je er niet uit, vraag dan iemand om je te helpen.

Checklist

Op de website Wijzer in geldzaken vind je veel informatie over wat er verandert als je 18 bent. Ook op de website van de Rijksoverheid staat een handige lijst met dingen die je moet regelen zodra je 18 bent. Hieronder vind je ook een aantal belangrijke zaken die je moet regelen.

DigiD aanvragen

Heb je nog geen DigiD? Vergeet deze niet aan te vragen, als je 18 bent geworden. Een DigiD is een persoonlijke code. Hiermee plaats je een digitale handtekening. Een DigiD heb je nodig om allerlei zaken te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het inschrijven bij een school of het aanvragen van zorgtoeslag.

Vraag DigiD aan       

Zorg dat je verzekerd bent

Deze twee verzekeringen zijn heel belangrijk:

  • Zorgverzekering: deze is verplicht vanaf je 18e. Tot je 18e kost de zorgverzekering niets. Vanaf de maand nadat je 18 bent, moet je elke maand premie betalen. Je kunt een zorgverzekering kiezen op www.zorgwijzer.nl of kies voor de collectieve zorgverzekering van de gemeente Zwijndrecht .
  • Aansprakelijkheidsverzekering: deze is niet verplicht, maar wel slim om te hebben. Want vanaf je 18de ben je zelf verantwoordelijk voor de schade die je veroorzaakt. Je leest er alles over op www.consumentenbond.nl.

Let op: als je je zorgverzekering niet betaalt, dan krijg je een boete. Als je 6 maanden niet betaald hebt, dan meldt je zorgverzekeraar je aan als wanbetaler bij het CAK. Je betaalt dan aan het CAK een premie die veel hoger is dan je normale zorgpremie.

Wonen nu en in de toekomst

Om je zaken te regelen moet je ingeschreven staan op het adres waar je woont. Schrijf je bij Woonkeus in voor een eigen huurwoning, zodat je punten kan opbouwen. Op het moment dat je een huis wilt gaan huren, maak je eerder kans op een huurwoning als je al punten hebt.

Let op: ieder jaar moet je de inschrijving verlengen door het betalen van de jaarlijkse verlengkosten, dit gaat niet automatisch. Doe je dit niet? Dan vervalt je inschrijving en verlies je al je opgebouwde punten. Je krijgt de aanvraag voor verlenging binnen op het mailadres dat je hebt doorgegeven. Wijzigt mailadres, dan geef je dat door aan Woonkeus.

Studiefinanciering

Voor het aanvragen van een studiefinanciering (MBO/HBO/WO) of een tegemoetkoming scholieren (VMBO, havo of vwo) kun je terecht bij DUO. Ben je scholier of student, 18 jaar of ouder en lukt het door een beperking niet om het minimumloon te verdienen? Dan kun je misschien een individuele studietoeslag krijgen. Daarvoor kijk je op de website van de Sociale Dienst Drechtsteden

Toeslagen

Misschien heb je recht op toeslagen, zoals zorgtoeslag. Dit kun je checken bij de Belastingdienst. Voor het aanvragen van toeslagen heb je een DigiD nodig.

Geldzaken of geldproblemen

Je bent als 18-jarige zelf verantwoordelijk voor je uitgaven. Dus ook voor eventuele schulden. En die zijn snel gemaakt. Een onbetaalde telefoonrekening van 25 euro loopt zo op naar 250 euro. Samen Sneller Schuldenvrij helpt je als je schulden hebt. Deze hulp is gratis.

Informatie voor ouders/verzorgers

De Sociale Verzekeringsbank heeft alle informatie voor kinderen die 18 worden op een rij gezet. Denk aan kinderbijslag, studiefinanciering en zorgtoeslag. Ook op het Nibud lees je handige informatie. Daar staat ook informatie op over als jouw kind 21 wordt en je niet meer onderhoudsplichtig bent.

Vragen of hulp nodig?

Heb je vragen of hulp nodig? Of heb je als ouders/verzorgers vragen over jouw kind? Neem dan contact op met het Vivera Sociaal Wijkteam. Zij staan voor je klaar met informatie en advies en helpen je met onderwerpen zoals gezondheid, werk, inkomen en nog veel meer.