Honden uitlaten

In Zwijndrecht geldt als regel: elke hond moet aan de lijn en degene die de hond uitlaat moet de poep opruimen. En waar de hond ook loopt (los of niet), degene die de hond uitlaat is aansprakelijk voor de hond.

Losloopgebieden voor honden

De gemeente Zwijndrecht heeft verschillende gebieden aangewezen waar je je hond(en) los mag uitlaten. In de aangewezen losloopgebieden mogen honden zonder riem lopen. Ook hoef je hier de hondenpoep niet op te ruimen. De losloopgebieden staan per wijk aangegeven op een hondenbeleid kaart. Staat de plaats waar je jouw hond uitlaat niet op de kaart, dan geldt de aanlijnplicht en de opruimplicht. Loopt jouw  hond buiten de aangewezen gebieden los, dan riskeer je een boete. 

Verbodsgebieden voor honden

Kinderen moeten onbezorgd kunnen spelen, zonder overlast van drollen. De gemeente heeft daarom verschillende gebieden aangewezen waar honden niet mogen lopen, de zogenaamde verbodsgebieden. Op bijvoorbeeld speelplekken en speel- en ligweiden en terreinen rondom scholen is het verboden voor honden. Je mag je hond(en) daar niet uitlaten. De verbodsgebieden staan per wijk aangegeven op de hondenbeleid kaart. Als je je hond uitlaat in een verbodsgebied, riskeer je een boete. Meer informatie vindt u in de folder Hond aanlijnen? Poep opruimen? Gewoon doen!

Hondenpoepzakjes

Je bent zelf verantwoordelijk voor het ruimen van de hondenpoep. Hiervoor neem je zelf zakjes mee. Op een aantal plekken zijn hondenpoepafvalbakken geplaatst. De zakjes kan je ook weggooien in de afvalbakken op straat of in je eigen afvalbak thuis. In Heerjansdam verzorgt de dorpsraad de hondenpoepzakjes bij de bakken. Het is verplicht om een hondenpoepzakje bij je te hebben als je met de hond buiten loopt.

Controle

Dagelijks controleren onze handhavers en (wijk)agenten of hondenbezitters zich aan de regels houden. Bij constatering van een overtreding kan je een boete krijgen. De hoogte van deze boete vind je in de boetebase van het Openbaar Ministerie.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Je kunt een bericht sturen via www.zwijndrecht.nl/contactformulier of bellen met 14 078.