Jaarkalender seizoenswerkzaamheden

De jaarkalender geeft een overzicht van de werkzaamheden die in de gemeente door het jaar heen plaatsvinden.

Denk bijvoorbeeld aan maaien, baggeren of het controleren van speeltoestellen en de ondergrond. Met deze jaarkalender kun je zien wanneer welke werkzaamheden plaatsvinden in de gemeente. Sommige werkzaamheden gebeuren het hele jaar door, zoals het onderhoud van wegen. Andere werkzaamheden, zoals het baggeren van sloten en singels, worden alleen in een bepaalde periode gedaan. Zo krijg je een goed beeld van wat er wanneer gebeurt in de gemeente. 

Klik op de jaarkalender om het bestand te downloaden als PDF-bestand (1.361 kb).

Jaarkalender werkzaamheden 2025_versie april

Uitleg seizoenswerkzaamheden

Groen

Bomen en struiken planten

Het plantseizoen voor bomen en struiken is van november tot eind maart. In deze periode hebben veel bomen en struiken geen bladeren en zijn ze in rust. In het voorjaar, als het warmer wordt, groeien de wortels en planten weer verder. In de herfst en winter regent het vaak meer. Dit zorgt voor een vochtige bodem, die helpt bij het laten groeien van de wortels van nieuwe planten. Bij langdurige droogte geven we de nieuwe planten en bomen water om ze te helpen. Deze worden door ons of door de aannemer gepland.

Snoeiwerkzaamheden

Snoeiwerkzaamheden zijn het knippen of zagen van takken van bomen, struiken en planten. Het moment van snoeien is belangrijk en hangt af van het type plant, struik of boom. We snoeien het hele jaar door want we hebben ongeveer 22.000 bomen en een heleboel struiken en planten. Deze snoeiwerkzaamheden worden gedaan door een aannemer of door onze eigen medewerkers van de gemeentewerf.  Door het snoeien van zorg ervoor dat ze gezond blijven.

Onkruidbestrijding 

Onkruid is een verzamelnaam voor planten en kruiden die ongewenst zijn op bepaalde plekken. Dit kunnen allerlei soorten planten zijn die bijvoorbeeld groeien op stoepen, langs wegen of in tuinen. Hoewel sommige mensen de wilde bloemen en planten juist mooi vinden, kunnen ze problemen veroorzaken als ze op de verkeerde plek groeien. We proberen altijd zoveel mogelijk onkruid te verwijderen, maar het is niet altijd mogelijk om al het onkruid uit de gemeente te houden.

Maaien

Maaien is het kort maken van gras. Dit kan met een grasmaaier, maar vaak gebruiken we grotere machines om snel en efficiënt grote gebieden te maaien. Denk bijvoorbeeld aan parken, sportvelden, bermen langs de wegen en andere openbare groene ruimtes. Mooie en goed onderhouden grasvelden zorgen ervoor dat mensen er kunnen recreëren en ontspannen. In Zwijndrecht hebben we ervoor gekozen om sommige stukken gras minder vaak te maaien om de natuur te helpen. Het lange gras kan bijen en andere nuttige insecten een plek geven. Door op bepaalde momenten niet te maaien, kunnen kleine dieren zoals egels en vogels rustig hun leefgebied behouden.

Er zijn verschillende maaischema's die we in Zwijndrecht gebruiken. Deze zijn afhankelijk van de locatie en het doel van het maaien. Hieronder de verschillende maaischema's en waarom we dit doen.

  • Intensief gras maaien

Gebieden zoals sportvelden, speeltuinen, woonwijken en delen van parken waar veel mensen komen worden intensief gemaaid. Vaak wekelijks tijdens het groeiseizoen.

  • Extensief gras maaien

In bermen langs wegen en in parken waar biodiversiteit een prioriteit is wordt er extensief gemaaid, dit is een natuurvriendelijk beheer. Door minder vaak te maaien, bijvoorbeeld een paar keer per jaar ondersteunen we de natuur en geven we dieren en insecten de ruimte in hun leefgebied.

Onderhoud vaste plantvakken

In de gemeente hebben we ook vaste plantvakken. Deze zorgen voor een groenere omgeving. Ons eigen team zorgt ervoor dat de planten goed worden verzorgd. Ze snoeien de planten, verwijderen onkruid, geven mest en zorgen dat de planten genoeg water krijgen. Dit onderhoud helpt de planten gezond te blijven en zorgt voor een betere natuur.

Maaien vaste planten

Het maaien van vaste planten doen we met de vier M's: Maaien, Mulchen en Mesten in Maart. In maart, en het mag tot midden april, maaien we de vaste planten kort bij de grond af. Het maaisel, de mulch, laten we liggen, omdat hieruit in de loop van de zomer de opgeslagen voedingsstoffen weer tevoorschijn komen. Voor het mest gebruiken we organische meststoffen. Deze mest samen met de mulch zorgen voor genoeg voedingsstoffen voor de planten om weer te kunnen groeien.

Boomveiligheidscontrole

Om de drie jaar vindt van elke boom een controle plaats. Een deskundige beoordeeld dan de conditie van de bomen. Uit deze controle komt een advies voor de verschillende bomen hoe die verder onderhouden moet worden. Op basis van deze adviezen wordt er een uitvoeringsplan gemaakt. Controles helpen bij het vroegtijdig opsporen van ziekten en plagen die de stabiliteit en gezondheid van bomen kunnen aantasten.

Ruimen van bladeren

In de herfst krijgen de bladeren mooie herfstkleuren en vallen ze uiteindelijk van de bomen. Om de gemeente schoon en veilig te houden, ruimen we in deze periode zoveel mogelijk de bladeren op. Elk jaar zorgen wij ervoor dat de bladeren uit zoveel mogelijk openbare gebieden, zoals straten, trottoirs en parken, worden verwijderd. Dit doen we met machines, en op sommige plekken ruimen we de bladeren handmatig op. De bladeren worden verzameld en op een duurzame manier verwerkt en gecomposteerd. Soms laten we ook bladeren liggen, omdat ze kunnen dienen als schuilplaatsen voor dieren.

Wegen

Gladheidbestrijding

Tijdens de wintermaanden kan de kans op gladde wegen en stoepen toenemen door ijs en sneeuw. Om gladheid zoveel mogelijk te voorkomen strooien we preventief (vooraf). Dat is mogelijk bij 'normale' winterse omstandigheden. Soms zijn de weersomstandigheden zo extreem, dat het onmogelijk is om onze wegen goed begaanbaar te houden.

Hoe strooien we?

Het strooien van zout helpt niet meteen, maar heeft tijd nodig om in te werken. Daarnaast verminderd de werking van zout op de weg als er meer dan tien graden vorst is. We hanteren de volgende regels voor strooien:

  • Er wordt gestrooid op alle doorgaande verbindingsroutes in 50 km/h-zones;
  • Er wordt gestrooid op vrij liggende fietspaden;
  • Er wordt gestrooid op de routes naar voorzieningen zoals huisartspraktijken, het ziekenhuis, winkelcentra, scholen en kinderdagverblijven, zorginstellingen en woonvormen voor ouderen en mindervaliden. Dit is de enige reden dat er in sommige 30 km-zones gestrooid wordt;
  • Er wordt gestrooid op bedrijventerreinen in verband met gebruik van zwaar materieel;
  • Bij sneeuwval zorgt de gemeente voor het sneeuwvrij houden van het marktterrein. Bij gladheid wordt er ook op het marktterrein gestrooid. Tijdens de marktdag zorgen de marktkooplieden zelf voor het sneeuwvrij houden van de markt en voorkomen van gladheid;
  • De noodzaak van het sneeuw- en ijzelvrij houden van routes rondom bushaltes wordt per situatie beoordeeld door de coördinator. Dit geldt ook voor het ponton van de waterbus.

Wat kan je zelf doen?

Als bewoner/ondernemer heb je ook een rol in het bestrijden van gladheid. We vragen je dan ook om gladheid op voetpaden die grenzen aan eigen grond zelf te bestrijden. Hieronder een aantal tips om je eigen stoep sneeuwvrij te maken en te houden:

  • Bij sneeuw is het beter om eerst te vegen en daarna als het nodig is te strooien;
  • Veeg de sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft;
  • Houd bij het vegen goten en putten vrij van sneeuw;
  • Denk aan het milieu; maak matig gebruik van strooizout;
  • Strooi zand (speelzand i.o.d.) om een dikke ijslaag begaanbaar te maken.
Onderhoud wegen

Het hele jaar door wordt er gewerkt om onze wegen goed te houden. Wegenonderhoud betekent alle werkzaamheden die nodig zijn om de wegen, stoepen en fietspaden in goede staat te houden. Het doel is om de wegen veilig, schoon en goed begaanbaar te maken, en ze zo lang mogelijk goed te houden. Onderhoud kan variëren van kleine reparaties tot grote projecten. Daarnaast worden onze wegen elk jaar gecontroleerd door een gekwalificeerde inspecteur. De resultaten van deze inspectie helpen ons om te bepalen welke maatregelen we moeten nemen voor de wegen in Zwijndrecht.

Wat voor soort wegonderhoudswerkzaamheden voeren we uit?

Er zijn verschillende soorten onderhoudswerkzaamheden die we uitvoeren, afhankelijk van de staat en behoeften van de wegen voeren we de volgende onderhoudswerkzaamheden uit:

  • Klein onderhoud

Kleine schade aan het wegdek die gevaarlijk zijn, zoals kuilen of scheuren, wordt snel gerepareerd om verdere verslechtering te voorkomen.

  • Groot onderhoud

Bij grote slijtage wordt de weg opnieuw geasfalteerd of bestraat. Dit zorgt voor een volledig vernieuwd wegoppervlak. Fietspaden en stoepen worden opnieuw aangelegd of uitgebreid om de veiligheid en toegankelijkheid te verbeteren.

Riool en water

Baggeren

Bagger is de laag modder op de bodem van sloten en singels. Deze laag wordt elk jaar dikker. Baggeren is het verwijderen van deze laag modder. Teveel bagger zorgt ervoor dat het water niet goed kan stromen en de kwaliteit van het water achteruit gaat. Dat is niet goed voor het leven in en om het water. Door het verwijderen van de bagger krijgt het water meer zuurstof, ruimte en licht. Dat is goed voor de planten, vissen en waterdieren.

Maaien waterplanten

Waterplanten spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van onze waterwegen. Ze zorgen voor zuurstof in het water, bieden schuilplaatsen voor vissen en andere waterdieren, en helpen bij het filteren van het water.

Onderhoud oeverbeschoeiing

Oeverbeschoeiing is een constructie die wordt gebruikt om oevers van waterwegen, zoals rivieren, vijvers en kanalen, te beschermen. De beschoeiing is vaak een houten constructie die je ziet aan de rand van het water. De beschoeiing helpt bij de stabiliteit van de oevers en zorgt ervoor dat de grond niet wegspoelt door stromend water.

Riool reinigen en inspecteren

Het riool is een belangrijk onderdeel van de ondergrondse infrastructuur van een gemeente. Het zorgt ervoor dat afvalwater en regenwater op een veilige en efficiënte manier worden afgevoerd. Regelmatige reiniging en inspectie van het rioolstelsel en de riool gemalen zijn belangrijk om verstoppingen en overstromingen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Wat mag je niet en wat mag je wel door het riool spoelen?

Alles wat je door de WC en door de gootsteen spoelt komt in het riool en komt uit bij een gemaal. En er zijn een paar dingen die je beter niet door het riool kan spoelen. Hieronder vind je een mooi lijstje met wat je wel en wat je niet door het riool mag spoelen:

  • Door de WC

In de wc horen alleen poep, plas en wc-papier. Vochtige doekjes horen niet in het riool, omdat deze niet goed afbreekbaar zijn en voor verstoppingen kunnen zorgen.

  • Door de gootsteen

Door de gootsteen mag je dranken en vloeibare restjes eten wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft. Ook mag je olie of frituurvet niet door de gootsteen of door de wc spoelen. Lever dit gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen.

Fontein aan en uit

De fonteinen worden voor Koningsdag weer in de vijvers geplaatst. Ze zijn in oktober verwijderd omdat de vijvers in de winter kunnen bevriezen. Dit kan de pomp beschadigen. Daarom worden de fonteinen weggehaald. Als de pompen eruit zijn, worden plantenresten en slib verwijderd. Zodra de pompen weer schoon zijn gaan ze naar de loods. In de winter worden ze één voor één geïnspecteerd en schoongemaakt. Ze worden uit elkaar gehaald en de onderdelen worden gereinigd en ontkalkt. Ook wordt het elektrische deel gecontroleerd. Als er iets kapot is, wordt het gerepareerd. In het voorjaar worden de fonteinen weer in de vijvers geplaatst. Dit werk wordt door onze eigen medewerkers gedaan.

Spelen

Inspectie speeltoestellen en ondergrond

Speelplekken en speeltoestellen geven kinderen een plek om te spelen, energie kwijt te raken en sociale vaardigheden te leren. Daarom is het belangrijk dat deze plekken veilig en goed onderhouden zijn. Elk jaar huren we een bedrijf in om alle speeltoestellen en de ondergrond te controleren. Daarnaast controleren we ook zelf de speeltoestellen en ondergrond. Alles wat niet helemaal in orde is wordt aangepakt en hersteld. 

Onderhoud en inspecties kunstgras

We hebben een aantal kunstgrasvelden in de gemeente liggen. Elk jaar voeren we grondig onderhoud en inspecties uit op onze kunstgrasvelden. Dit is belangrijk om de veiligheid, duurzaamheid en speelkwaliteit van de velden te waarborgen.