Van ruimtelijk idee naar aanvraag

Heb je een idee voor een bouw- of verbouwproject? Wil je weten of de gemeente meewerkt en of het haalbaar is? We bekijken samen jouw idee en geven advies, nog voordat je een omgevingsvergunning aanvraagt. Dit helpt om de kans op afwijzing te verkleinen en onnodige kosten te voorkomen.

Infographic_Omgevingstafel

Hoe werkt het?

  • Binnen één werkweek nadat je je stukken hebt gedeeld, nemen we contact met je op.
  • We informeren je over welke gegevens we eventueel nog nodig hebben, wat de vervolgstappen zijn en wat de kosten daarvoor zijn.
  • Voor alle adviezen in dit proces geldt dat het geen officiële besluiten zijn in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht. Je kunt er geen bezwaar tegen maken.
  • Als je verder wilt, moet je alsnog een omgevingsvergunning aanvragen. Als je voor het besproken idee ook een omgevingsvergunning aanvraagt, kunnen we deze sneller verlenen.

Vervolgstappen

Intaketafel

De casemanager begeleidt jouw idee en brengt het in bij de intaketafel. Aan de intaketafel bekijkt de gemeente intern of jouw idee wenselijk is. Er zijn drie mogelijke uitkomsten:

  • Wenselijk: het idee kan door naar de omgevingstafel, of wordt door de casemanager behandeld.
  • Wenselijk met aanpassingen: het idee kan na aanpassingen door naar de omgevingstafel.
  • Niet wenselijk: het proces stopt hier.

Je ontvangt binnen 2 weken na de intaketafel de uitkomst van jouw casemanager. 

Aanvragen

Vraag een intaketafel aan door het aanvraagformulier intaketafel (227 kb) in te vullen en te mailen naar intaketafel@zwijndrecht.nl

Als jouw idee wenselijk is, is participatie van belang. Onder de Omgevingswet ben je daar als initiatiefnemer zelf verantwoordelijk voor. Maar hoe organiseer je dat? Om je op weg te helpen, hebben we een participatiehandreiking (872 kb) voor initiatiefnemers gemaakt. Zo weet je waar je rekening mee kan houden en hoe de gemeente tegen participatie aankijkt.

Omgevingstafel

Als jouw idee wenselijk is, nodigt de casemanager je uit voor de omgevingstafel. Hier wordt de haalbaarheid van je plan besproken met jou, verschillende adviseurs van de gemeente en andere betrokkenen, zoals het waterschap of de provincie. Bij complexe ideeën kunnen er meerdere omgevingstafels nodig zijn.

Je ontvangt na elke omgevingstafel bericht met het advies over de haalbaarheid van je plan. Zodra de adviezen verwerkt zijn tot een haalbaar plan, kun je de omgevingsvergunning aanvragen. De formele besluitvorming volgt pas na je aanvraag. De adviezen zijn geen besluit en je kunt er geen bezwaar tegen maken, maar het volgen van de adviezen vergroot de kans op goedkeuring.

Omgevingstafel aanvragen

Vraag een omgevingstafel aan door het aanvraagformulier omgevingstafel (228 kb) in te vullen en te mailen naar omgevingstafel@zwijndrecht.nl

Let op: Je kunt ook zonder dit traject een omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket, maar je moet dan een volledig plan indienen met veel gedetailleerde tekeningen, onderzoeken en andere gegevens. Als je aanvraag niet haalbaar of niet compleet blijkt, kan dit leiden tot extra kosten en vertraging.