Staat jouw deur open voor iedereen?
Criminelen hebben woningen nodig om bijvoorbeeld wapens en cash op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Zij verleiden huurders en woningeigenaren soms tot criminele handelingen of zetten ze onder druk om een kamer te verhuren. Door verslaving of financiële problemen kunnen mensen extra kwetsbaar zijn om hierop in te gaan.
Veiligheid in de buurt
Geef je criminelen toegang tot je woning? Dan kan dit veel ellende veroorzaken. Mensen zijn zich vaak niet bewust van deze gevolgen. Daarnaast heeft criminaliteit veel invloed op de veiligheid in je buurt. De campagne 'Geef jij je sleutel zomaar weg?' roept inwoners op om verdachte signalen (anoniem) te melden. Burgemeester Leon Anink: “In Zwijndrecht hebben we in woningen hennepplantages en illegale sekswerkers aangetroffen. Mensen onderschatten dit soort risico’s – ze willen zich niet met een buurman bemoeien – maar als het mis gaat heb je wel 'last' van de gevolgen, zoals brand, ontploffing, kortsluiting en geweld.”
Hulp bewoners onmisbaar
Als buurtbewoner zie je sneller dat er iets niet klopt bij een woning of dat iemand in een kwetsbare situatie zit. Het slepen met tassen of spullen, verschillende dames of heren die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur. De campagne helpt om signalen van criminaliteit te herkennen. Vaak start een opsporingsonderzoek bij dit soort meldingen.
Gezamenlijke aanpak gemeente en corporaties
Woningcorporaties, gemeente en politie staan samen achter de campagne en dragen dit uit. Wil je weten waar je op moet letten? Lees dan verder op de campagnepagina van Meld Misdaad Anoniem.