Rampen en risico's
De gemeente neemt zoveel mogelijk maatregelingen om rampen te voorkomen en risico's te verminderen. Hier lees je meer over wat je tijdens een ramp kunt doen, hoe je je zelf op een ramp kunt voorbereiden en waar je meer informatie kunt vinden over waar risico's kunnen ontstaan.
Ook in Zwijndrecht zijn er verschillende veiligheidsrisico’s. Bijvoorbeeld risico’s op of bij het spoor, op rangeerterrein Kijfhoek, op het water of de weg en bij bedrijven. Samen met bijvoorbeeld de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de Provincie Zuid-Holland doen we er alles aan om te voorkomen dat er een ramp ontstaat. Maar er blijven altijd risico's bestaan.
Waarschuwen bij een ramp
Wanneer dat nodig is, waarschuwt de Veiligheidsregio je voor een ramp of de dreiging van een ramp. Hiervoor gebruikt de Veiligheidsregio de rampensirenes.
Wat je moet doen als de sirene gaat
- Ga direct naar binnen.
- Doe ramen en deuren dicht.
- Doe ook alle ventilatiekanalen en -roosters dicht.
- Daarna zet je de televisie, radio of computer aan om op de hoogte te blijven.
Let op! Dit hoef je niet te doen op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Dan test de Veiligheidsregio of de sirenes nog werken. Meer informatie lees je op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.
Op de hoogte blijven van een ramp/calamiteit
De Veiligheidsregio informeert je over rampen en calamiteiten via radio, televisie, website of SMS-alarmering (NL-alert). Daarnaast is Radio Rijnmond (93,4 FM) aangewezen als calamiteitenenzender.
Risico’s
De Provincie Zuid-Holland heeft samen met gemeenten de risicokaart gemaakt. Op deze kaart zie je een overzicht waar rampen in de gemeente kunnen ontstaan.
Voorbereiden met een noodpakket
Het is belangrijk om voorbereid te zijn op een noodsituatie zoals langdurige uitval van elektriciteit, drinkwater of internet. Als bijvoorbeeld de stroom langer dan 48 uur uitvalt, kan dit voor grote problemen zorgen. De laatste tijd is er steeds meer (media-)aandacht voor hoe je je hierop kunt voorbereiden. Het advies van de Rijksoverheid is om een noodpakket samen te stellen.
- Op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid lees je hoe een goed noodpakket eruit ziet.
- Op www.denkvooruit.nl (een website van de Rijksoverheid) lees je aan welke noodsituaties je nog meer kunt denken. En wat je kunt doen om te zorgen dat jij en de mensen om je heen goed op deze noodsituaties voorbereid zijn.
Vragen of meer informatie
Voor meer informatie kijk je op de landelijke website Crisis.nl. Bij een ramp op het spoor kijk je op de regionale website Wat doe je.