Paspoort en identiteitskaart

Je vraagt een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) persoonlijk aan bij de balie van de gemeente. Ook kinderen moeten persoonlijk bij de aanvraag aanwezig zijn.

Vraag je een paspoort of ID-kaart voor uw kind aan? Lees dan de pagina Paspoort of ID-kaart voor kinderen.

Je maakt een afspraak voor 

Aanvragen Paspoort  Aanvragen ID-Kaart

Kosten

paspoort vanaf 18 jaar € 83,87
paspoort tot en met 17 jaar € 63,42
identiteitskaart vanaf 18 jaar  € 75,80
identiteitskaart tot en met 17 jaar  € 40,92
zakenpaspoort (66 pagina's) vanaf 18 jaar / tot en met 17 jaar € 83,87 / € 63,42
spoedaanvraag € 57,09 extra

Je betaalt direct bij aanvraag. Aan de balie betaal je met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.

Afhandeling

  • 5 werkdagen
  • met spoed: binnen 2 werkdagen (als je de aanvraag vóór 15.00 uur hebt ingediend)

Afhalen

Iedereen haalt zijn of haar nieuwe paspoort of ID-kaart zelf op. Je hoeft voor het afhalen geen afspraak te maken. Bij het afhalen neem je mee:

  • je afhaalbewijs
  • je oude reisdocumenten (paspoort en ID-kaart)
Meenemen bij de aanvraag
  • alle paspoorten en ID-kaarten die je nog hebt en die nog niet door de gemeente ongeldig zijn gemaakt
  • goed lijkende pasfoto in kleur, niet ouder dan 6 maanden (geen schoolpasfoto). Bekijk de pasfoto-eisen

Voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart voor jouw kind bekijk je 'Paspoort of ID-kaart voor kinderen'. Hier lees je waar je rekening mee moet houden.

Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen

Let op: Heb je 3 reisdocumenten binnen een periode van 5 jaar als vermist opgegeven? Dan kun je in het register paspoortsignalering vermeld staan. Dit heeft gevolgen voor jouw recht op een reisdocument. Meer informatie vind je op de website Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

Geef dit zo snel mogelijk aan ons door. Zo voorkom je misbruik van jouw identiteitsbewijs. Dit kan online (met DigiD) . Nadat je vermissing bij ons binnenkomt, registreren wij je reisdocument direct als vermist.

Vraag je direct een nieuw identiteitsbewijs aan? Dan kun je gelijk aan de balie van de Stadswinkel een verklaring van vermissing doen. Maak hiervoor een afspraak.

Geef je een vermissing van je document door en vraag je geen nieuw document aan? Regel de vermissing dan online. Je hebt hiervoor DigiD nodig.

Paspoort of ID-kaart teruggevonden

Je 'vermiste' document is niet meer geldig. Je levert jouw of het gevonden document wel in bij de gemeente. 

Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen in het buitenland

Doe aangifte van de vermissing bij de plaatselijke politie. Je vraagt met dat proces verbaal een noodpaspoort aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Als je daarna bij de gemeente een nieuw document aanvraagt, lever je het noodpaspoort in. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Huisbezoek

Je kunt een huisbezoek aanvragen als je door een lichamelijke beperking niet naar het Gemeentekantoor kunt komen. Wij komen dan bij je thuis voor de aanvraag van de Nederlandse identiteitskaart. Op de pagina Huisbezoek aanvragen voor identiteitskaart lees je meer.

Spoedaanvraag

Heb je jouw paspoort of ID-kaart snel nodig? Dan kun je een spoedaanvraag doen. Dit doet u vóór 15.00 uur. Binnen 2 werkdagen ligt het document voor je klaar. Voor een spoedaanvraag betaal je extra.

Wanneer je vorige document kwijt of gestolen is, is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk. De medewerker aan de balie spreekt dan met je af wanneer u uw document kunt ophalen.

Geldigheid
  • 18 jaar of ouder: document is 10 jaar geldig
  • jonger dan18 jaar: document is 5 jaar geldig
2e paspoort

Een 2e paspoort mag je aanvragen als je aantoont dat je deze nodig hebt: 

  • omdat je veel reist en uw paspoort voor een visumaanvraag bij een consulaat of ambassade heeft afgegeven. Je kunt geen 2e paspoort aanvragen als je dan reist naar een land waarvoor een Nederlandse Identiteitskaart ook geldig is
  • omdat je binnen een reis, reist naar landen die een conflict met elkaar hebben. De stempels in je paspoort kunnen problemen bij de douane geven

Bij de aanvraag van een 2e paspoort moet je 1e paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ook toon je een bewijs dat u uw paspoort voor een visumaanvraag heeft afgegeven.

Lees ook de informatie over het aanvragen van een 2e paspoort op de website van de Rijksoverheid