Elektrisch rijden

Ook in Zwijndrecht gaan steeds meer mensen elektrisch rijden. Om dit mogelijk te maken, hebben we een contract met Equans. Deze leverancier plaatst en onderhoudt de laadpalen in Zwijndrecht. Ook bepaalt Equans in overleg met de gemeente de plekken van de laadpalen.

Het is niet toegestaan om laadkabels voor privédoeleinden op straat te leggen. Een laadkabel via de stoep of openbare weg aansluiten op je auto mag dus niet. Dit kan gevaarlijk zijn voor bijvoorbeeld voetgangers. De gemeente brengt hier ook geen speciale hulpmiddelen voor aan. Heb je een elektrische auto en kan je deze niet op je eigen grond opladen? Dan kan je een aanvraag voor een laadpaal in de openbare ruimte doen. 

Een laadpaal aanvragen

Hieronder staan 6 eisen om na te gaan of het voor jou mogelijk is om een laadpaal aan te vragen:

  1. Je woont of werkt in de gemeente Zwijndrecht.
  2. Je hebt (binnenkort) een elektrisch voertuig.
  3. Je hebt niet eerder een laadpaal voor de openbare ruimte aangevraagd op dit woonadres
  4. Je kunt niet op eigen terrein parkeren.
  5. Op loopafstand van 200 meter van jouw woonadres is nog geen laadpaal of staat nog geen laadpaal gepland.
  6. Als je in een betaald parkeren gebied woont of werkt, heb je een parkeervergunning of parkeerontheffing, of kom je hiervoor in aanmerking.

Je kunt een laadpaal aanvragen via de website van Laadpaal Nodig. De aanvraag komt dat automatisch terecht bij Equans.

Vraag een laadpaal aan

Equans bekijkt samen met de gemeente of en waar een laadpunt geplaatst kan worden. De gemeente bepaalt de definitieve plek van de laadpaal en wijst 2 parkeerplaatsen aan per laadpaal. De afspraken over laadpunten worden gemaakt volgens het beleid van de gemeente.

Hoe lang duurt de behandeling van mijn aanvraag?

Voor het plaatsen van een laadpaal werken de leverancier, netbeheerder en gemeente samen. De totale doorlooptijd bij alle partijen samen is minimaal 24 weken. Van deze 24 weken zijn 6 weken wettelijk verplicht vanwege de bezwaartermijn. Als er bezwaar wordt gemaakt, dan duurt het aanvraagproces mogelijk langer. Als gemeente zijn we voor de voortgang afhankelijk van andere partijen. We doen ons best om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk een laadpaal wordt geplaatst.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een laadpaal?

Het besluit tot het plaatsen van een laadpaal wordt altijd via het Stadnieuws in weekblad De Brug en de Staatscourant bekend gemaakt. Vanaf het moment van publicatie in het Stadsnieuws en de Staatscourant heb je 6 weken de tijd om het besluit in te kijken en eventueel bezwaar te maken. Het besluit wordt pas uitgevoerd nadat de bezwaartermijn verlopen is en eventuele bezwaren zijn afgehandeld. 

Meer informatie

Heb je nog vragen? Je kunt een bericht sturen via www.zwijndrecht.nl/contactformulier of bellen met 14 078.