Aanvullende afspraken met COA over geplande uitbreiding AZC Zwijndrecht

De gemeente Zwijndrecht heeft aanvullende afspraken gemaakt met het COA over de geplande uitbreiding van 230 naar 300 bewoners in het AZC aan de Veerweg.

Het AZC Zwijndrecht is in de week van 22 april van dit jaar gestart met 230 bewoners. In de bestuursovereenkomst tussen gemeente en COA is destijds afgesproken dat de laatste 70 beschikbare opvangplekken 6 maanden na de opening (vanaf 22 oktober 2024) beschikbaar komen. Voorwaarde die de gemeente daarbij heeft gesteld is dat het COA de veiligheid en beheersbaarheid  kan waarborgen. De aanvullende afspraken die de gemeente en het COA nu hebben gemaakt geven burgemeester en wethouders voldoende vertrouwen dat de instroom van de laatste 70 asielzoekers in goede banen wordt geleid en ook deze nieuwe bewoners van het AZC Zwijndrecht hier een veilige en humane opvangplek krijgen.

Het COA, de politie en de gemeente hebben de eerste vijf maanden opvang in AZC Zwijndrecht geëvalueerd. Naar aanleiding van deze evaluatie is afgesproken dat het COA bij de nieuwe instroom rekening houdt met de samenstelling van de groep AZC-bewoners en daarom zo min mogelijk extra volwassenen onder de 24 jaar toe zal laten. Ook houdt het COA er rekening mee dat het totale aantal kinderen van 5-17 jaar in de reguliere doelgroep op 30 blijft. Zo blijft er voor alle kinderen in de opvang onderwijs mogelijk bij het ISK-onderwijs (Internationale Schakelklas). Het maximaal aantal AMV-ers (jongeren t/m 17 jaar die zonder hun ouders naar Nederland zijn gevlucht) blijft zoals eerder afgesproken 60. Verder zal de instroom van de 70 extra bewoners van het AZC Zwijndrecht stapsgewijs plaatsvinden in twee groepen. Per 22 oktober komen er 35 en omstreeks 22 november komen de overige 35. Tussentijds is er bestuurlijk overleg tussen gemeente en COA.

Ook onderdeel van de aanvullende afspraken is het plan van aanpak dat het COA heeft opgesteld om te werken aan de aandachtpunten uit de evaluatie van de eerste vijf maanden AZC. Daarin staan onder andere maatregelen als een extra medewerker voor de begeleiding van de jongvolwassenen in het AZC, tijdelijk een extra beveiliger tot een maand na de ophoging met 70 extra bewoners, uitbreiding van het zelfwerkzaamheid programma (waarbij AZC bewoners vrijwilligerswerk doen) en meer dagbestedingsactiviteiten. Ook gaat het COA bestaande en nieuwe AZC-bewoners nog beter informeren over hoe om te gaan met het alarmnummer 112. Dit om te zorgen dat hulpdiensten alleen naar de locatie komen als dit echt nodig is.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Zwijndrecht vinden het belangrijk dat het in en rond het AZC Zwijndrecht veilig en beheersbaar is en blijft. Voor de bewoners en het personeel van het AZC en ook voor de mensen die in de omgeving van het AZC wonen, werken en recreëren. De kerngroep veiligheid, met daarin vertegenwoordigers van politie, gemeente en het COA, blijft de veiligheid en beheersbaarheid in en rondom het AZC ook de komende tijd voortdurend monitoren. De gemeentelijke BOA COA, wijkagent vluchtelingen en straatcoach COA hebben goed onderling contact en zijn zichtbaar aanwezig in en rondom het AZC Zwijndrecht.

AZC hotel Ara