Achternaam kind kiezen

Je kunt voor je kind de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. Is je kind op (of na) 1 januari 2024 geboren? Dan kun je jouw 1e kind de achternamen van beide ouders geven.

Er is sinds 1 januari 2024 ook een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren.

Keuze van de achternaam kan alleen bij het 1e kind
Heb je een keuze gemaakt voor de achternaam van je 1e kind? Dan geldt de gekozen achternaam ook voor alle volgende kinderen.

Voorbeelden gecombineerde achternamen
Sinds 1 januari 2024 zijn er verschillende combinaties van achternamen mogelijk. In het overzicht Naamkeuze: gecombineerde achternaam staan voorbeelden van de verschillende combinaties.

Wanneer leg je de keuze achternaam vast

De keuze voor een achternaam leg je vóór de geboorte of bij de geboorteaangifte vast. Je gaat samen naar de Gemeentewinkel om jouw naamskeuze vast te leggen. Dit kan niet door 1 ouder en ook niet schriftelijk.

Als je jouw kind eerst moet erkennen, maak je de naamskeuze tijdens de erkenning. Jij  en je partner komen dan samen naar de Gemeentewinkel. Naamskeuze kan ook bij adoptie en bij de gerechtelijke vaststelling van het ouderschap.

Overgangsregeling al geboren kinderen

Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kun je als ouders gebruik maken van een overgangsregeling. Hierdoor mag je vanaf 1 januari 2024 alsnog een gecombineerde achternaam kiezen voor je kinderen. Je kiest samen welke namen je doorgeeft en in welke volgorde. De gekozen naam geldt voor alle kinderen van deze ouders. Deze overgangsregeling geldt voor 1 jaar, van 1 januari tot en met 31 december 2024.

De keuzemogelijkheid is er ook voor het ná 1 januari 2016 geboren en overleden kind of het levenloos geboren kind.

Je komt voor de naamskeuze samen naar de Gemeentewinkel. Wij verwachten hiervoor veel afspraken. Houd er rekening mee, dat jouw keuze uiterlijk 31 december 2024 bij de gemeente vastligt. 

Afspraak maken naamkeuze kind In het menu kies je 'naamswijziging'

De kosten voor de akte van naamskeuze is voor

  • € 75,- voor het 1e kind  
  • € 50,- voor elk volgend kind van dezelfde ouders

Let op: verander je de achternaam van uw kind en heeft het een eigen identiteitsbewijs? Dan vraag je deze opnieuw aan na de wijziging. Je betaalt de kosten voor een nieuw paspoort of ID-kaart.

Automatisch een achternaam wanneer je niet kiest

Kies je geen achternaam of heb je de keuze niet op tijd vastgelegd? Dan bepaalt de wet welke achternaam jouw kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van je persoonlijke situatie: wel of niet getrouwd / wel of niet geregistreerde partners.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over 

  • Achternaam kind bij nieuwe partner
  • Achternaam veranderen bij huwelijk of partnerschap 
  • Naamrecht andere nationaliteit

Op deze pagina staan de veelgestelde vragen en antwoorden over de gecombineerde achternaam.