Gezonde keuze en evenementen

Organisatoren van sportevenementen, muziekfestivals, feestweken of andere events krijgen steeds vaker de vraag over gezonde voeding.

De gemeente Zwijndrecht vindt dit als JOGG-gemeente ook erg belangrijk. JOGG staat voor Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst. Als gemeente zorgen we er samen met scholen, sportverenigingen, bedrijven en andere partners voor dat plekken waar kinderen komen gezonder worden. Zodat ze thuis, op school, op hun sportvereniging, maar ook tijdens een evenement gezonder eten. Gezonder eten is natuurlijk voor iedereen beter. Onderstaande tips kun je voor elk evenement gebruiken.

10 handige tips

1. Meer afwisseling

Je kan ervoor kiezen om bezoekers van jouw evenement meer keuze te geven door meer bedrijven uit te nodigen. Zo zijn bijvoorbeeld pasta met tomatensaus of noedels met kip ook prima gerechten voor een evenement. 

2. Net even anders

Een kleine verandering maakt al verschil, denk bijvoorbeeld aan: de volkoren tosti, broodjes met beenham, kipfilet of selderijsalade. En denk ook aan popcorn of rijstewafels. 

3. De gezonde keuze eerst

Er zijn heel veel opties in rijdende kramen. Je kunt ze overal plaatsen. Denk aan: een smoothiebar bij het podium of gegrilde garnalen bij de ingang. 

4. Zichtbaar maken, laten proeven en bekendmaken

Een aantrekkelijke naam, een goed logo en een duidelijke kleur zorgen ervoor dat de gezonde keuze herkenbaar is. Een proeverij is een leuke manier om bij de ingang van het terrein kleine voorproefjes te doen van de gezonde producten, gerechten en drankjes.

5. Portiegrootte

Minder is beter, vooral bij energierijke snacks. Bij dranken geldt hetzelfde; medium en small is eigenlijk meer dan voldoende. Ook van een voedzame maaltijd heb je aan een gemiddelde portie vaak genoeg. 

6. Drink water

Water is een gezonde dorstlesser. Hoe lekker is het om even een je flesje water te vullen bij een gratis watertappunt op het terrein?

7. Evenementenfruit

Appels en bananen zijn populair voor tussendoor. Een fruitleverancier of supermarkt is misschien wel bereid een gratis appel te sponsoren. 

8. Frituur

De snackcarhouder gebruikt vloeibaar frituurvet. Een idee is om af te spreken dat de snackcarhouder in de vroege ochtend eerst (bruin/volkoren) broodjes verkoopt en dat de frituur later aangaat. 

9. Alchohol

Afhankelijk van het evenement kun je ervoor kiezen de verkoop van alcohol pas in de middag te starten en bijvoorbeeld de dag te beginnen met smoothies. 

10. Goede prijzen

Zorg dat de gezonde keuze een goede prijs heeft, zodat het verschil tussen een gezonde en minder gezonde keuze kleiner wordt. Misschien is het zelfs mogelijk om een kortingsbon bij de entree te geven. 


Meer informatie 

Neem voor meer informatie over de gezonde keuze op jouw evenement contact op met de afdeling evenementen van de gemeente: evenementen@zwijndrecht.nl of met één van de Toppie Sportcoaches via 078 -645 00 39.