Terugblik Politieke Markt van 8 april 2025

Op 8 april 2025 vond er onder andere een carrousel plaats over de richting van de kadernota 2026 en een raadsvergadering. Hier vind je meer informatie over hoe de vergadering ging.

Terugblik carrousel over de richting van de Kadernota 2026 

Op dinsdag 8 april 2025 spraken raads(commissie)leden met elkaar over de richting die de gemeente op moet gaan. Deze bespreking helpt het college van burgemeester en wethouders bij het verder uitwerken van de kadernota. Hieronder lees je meer over deze vergadering. 

Wat is een kadernota? 

De kadernota is een belangrijk document van de gemeente. Hierin staat welke plannen en keuzes de gemeente wil maken voor het komende jaar. Het is een voorbereiding op de begroting.  In juni ontvangt de gemeenteraad de kadernota van het college van burgemeester en wethouders. Vervolgens stelt de gemeenteraad in juli de kadernota vast. Op basis daarvan maakt het college de begroting voor 2026. Daar staat in hoeveel geld er beschikbaar is en waar het aan wordt uitgegeven. 

Wat werd er op 8 april besproken? 

Raads(commissie)leden benoemden een aantal belangrijke punten: 

  • Betaald parkeren: Meerdere partijen vinden het invoeren van betaald parkeren geen goed idee. Ze willen dat hier goed over nagedacht wordt, vooral over hoe dit bewoners raakt. 
  • Geld van het Rijk: In de plannen van het college wordt geld verwacht van de landelijke overheid (bijvoorbeeld voor jeugdzorg en inkomensondersteuning). Sommige raads(commissie)leden vinden dat nog niet goed uitgewerkt. Ze willen dat de gemeente samen met andere gemeenten opkomt voor een eerlijke bijdrage. 
  • Bezuinigingen: Een aantal vindt het belangrijk dat er niet wordt bezuinigd op jeugdzorg en op mensen met een laag inkomen (het minimabeleid). Ook moet de inwoner zo min mogelijk last hebben van bezuinigingen. 

Hoe gaat het verder? Kadernota

Op 6 mei 2025 stelt de gemeenteraad de richting voor de kadernota vast. De kadernota wordt vervolgens op 15 juli 2025 vastgesteld. Zowel op 6 mei als op 15 juli kun je jouw mening delen met de raad hierover. Dit kan door in te spreken tijdens de vergadering. Wil je dat? Meld je dan aan via griffie@zwijndrecht.nl.

 

 

 

Terugblik raadsvergadering van 8 april  

De raadsvergadering van 8 april stond in het teken van verschillende onderwerpen. Tijdens deze avond waren er maar liefst zes insprekers. Inwoners deelden hun zorgen en wensen met de gemeenteraad. Hieronder lees je meer over hun bijdrage en wat er nog meer gebeurde tijdens de raadsvergadering. 

Waarover spraken de inwoners? 

Inwoners deelden hun zorgen met de gemeenteraad over verschillende onderwerpen. Eén van de onderwerpen waarover werd ingesproken was het Veerplein. Meerdere inwoners gaven aan dat zij zich betrokken voelden bij de plannen voor dit gebied. Zij hebben eerder meegedacht in de klankbordgroep en willen graag dat de plannen worden uitgevoerd zoals die zijn opgesteld. Ze vinden het jammer en verwarrend dat sommige onderdelen nu toch geschrapt dreigen te worden, terwijl de uitvoering al bijna klaar is.  

Ook werd gesproken over de herinrichting van de Vogelbuurt. Insprekers gaven aan dat bewoners zich niet goed gehoord voelen. Volgens hen worden ideeën uit de buurt onvoldoende meegenomen in de plannen. Namens bewoners van de Vogelbuurt werd een petitie aangeboden met 254 handtekeningen. In die petitie staan zorgen over hoge kosten voor het vervangen van de tuin, minder zon en het gevoel dat bewoners niet worden gehoord. De bewoners hopen dat hun bezwaren alsnog besproken worden en er een goede oplossing komt.  

Hoe gaat het verder? 

Op dinsdag 15 april 2025 vanaf 21.40 uur, is er een oriëntatie georganiseerd in de raadzaal van het gemeentehuis. Hierin krijgt de raad meer informatie over de stand van zaken van het project, het participatieproces en het vervolg. Als inwoner kun je tijdens deze vergadering je mening delen met de raads(commissie)leden. Dat kan door in te spreken. Om in te spreken kun je je aanmelden via griffie@zwijndrecht.nl.  

Welke besluiten werden er genomen? 

Tijdens de vergadering werd gestemd over een amendement over investeringen en over twee moties. Een amendement is een voorstel om een wijziging aan te brengen in een raadsvoorstel. Met een motie vraagt de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders om iets te doen of een standpunt in te nemen. 

Amendement – Investering Veerplein, geen wachthuisje 

Met 19 stemmen voor en 8 tegen werd besloten dat een eerder gepland wachthuisje van €140.000 uit het voorstel gehaald. ABZ stelde deze wijziging voor omdat dit door hen wordt gezien als niet noodzakelijk. Een meerderheid is het hier mee eens. 

Motie – Straatnaam voor Jeanne Berkelaar 

De partijen ABZ en VVD gaven aan een straat of plek in Zwijndrecht te willen vernoemen naar verzetsstrijdster Jeanne Berkelaar. Zij willen hiermee respect en waardering tonen aan deze vrouw. De motie werd aangenomen met 27 stemmen voor. 

Motie – Verzoek aan Dordrecht over adviescommissie 

De raad staat achter de motie over het verzoek aan de gemeenteraad van Dordrecht. Zwijndrecht wil dat er een regionale adviescommissie komt voor sociaal beleid. Dordrecht had hier eerder niet mee ingestemd. De raad roept hen nu op om dat besluit te heroverwegen. 

Ben je benieuwd naar het hele gesprek? 

Je kunt de carrousels en de raadsvergadering hier terugkijken. Je kunt daar ook de carrousels over de Noordoevers en de Zienswijze ontwerpbegroting Gemeenschappelijke Vuilverwerking terugkijken.