Zwembad De Hoge Devel

Zwijndrecht heeft een splinternieuw zwembad. Wethouder Tycho Jansen van sportaccommodaties nam woensdag 21 december de symbolische sleutel in ontvangst van projectleider Hein Arntz van Pellikaan Bouwbedrijf B.V. dat het nieuwe bad heeft gebouwd.

Zwijndrecht heeft een splinternieuw zwembad. De nieuwe Hoge Devel is op zaterdag 21 januari officiëel geopend. De Zwijndrechtse paralympiërs Chantalle Zijderveld en Rogier Dorsman, beiden erelid van zwemvereniging ZZ & PC De Devel, legden een speciale plaquette en met de onthulling daarvan was de opening een feit. 

Chantalle en Rogier met plaquette

Het nieuwe zwembad ligt deels over het oude buitenzwembad heen. Vanaf de parkeerplaats is het nog niet goed te zien omdat het oude binnenbad er nog voor ligt. Nog voor de zomer van 2023 begint de sloop van het oude zwembad. Daarna kan het terrein rond het bad worden ingericht. 
Kijk hieronder voor een impressie van de opening en het open huis daarna. 

Ontwerp gaat naadloos op in groen Develpark 

De Hoge Devel ligt iets verder naar achter in het park, midden in het groen van het Develpark. Deze unieke ligging vormde een belangrijke bron van inspiratie voor de architect. Hans Warnau ontwiep het Develpark in 1962 in modernistische stijl. Je herkent deze stijl aan de strakke lijnen en de sobere en overzichtelijke inrichting. Het lijnenspel in het park wordt wel vergeleken met de schilderijen van Mondriaan. Warnau's vakgenoot Adriaan Geuze noemde het ontwerp eerder een 'absoluut meesterwerk van de moderne landschapsarchitectuur'. 
Wethouder Tycho Jansen (accommodaties) is heel trots op het eindresultaat. Het is een modern, toegankelijk en duurzaam zwembad. Duurzaam mede door de vele technische snufjes zoals trommelfilters, eigen chloorproductie en een kleine 500 zonnepanelen op het dag waardoor het bijna zelfvoorzienend is. Na de sloop van het oude binnenbad gaat het naadloos op in de groene omgeving van het park. Het zwembad draagt eraan bij het stadspark van landschapsarchitect Hans Warnau zijn oorspronkelijke allure terug te geven.
"Een prachtig ontwerp van architectenbureau Wehrung, midden in het groen van het Develpark. Dat groen en het gebruik van natuurlijke materialen zie je ook terug in het zwembad. Modern en heel zuinig met energie, iets wat in deze tijd extra belangrijk is. Een waar zwemparadijs voor iedereen, jong en oud, sportief en recreatief."

Eerste bad Achterste bad

Twee grote baden, whirlpool en glijbaan

Het nieuwe zwembad heeft twee grote baden: een wedstrijdbad met acht banen en een doelgroepenbad. Beide baden hebben een beweegbare bodem. Via grote ramen is het zwembad verbonden met het park en de ligweide, uniek voor een binnenbad. Daar kun je straks vanuit het zwembad via grote openslaande deuren naartoe lopen. Verder is er een peuterbad, een whirlpool en een interactieve glijbaan met een ingebouwd spel. De gemeenteraad heeft op het allerlaatste moment besloten de laatste twee toe te voegen. Dit om het zwembad aantrekkelijker en completer te maken voor een bredere doelgroep. 
De zwemvereniging, die net als het personeel van het zwembad nauw betrokken was bij het ontwerp, heeft een eigen verenigingsruimte met een eigen ingang. Deze grenst aan het wedstrijdbad en kijk daar via de grote ramen boven de tribune op uit. 
 

Zitje bij peuterbad       Ruimte voor kinderwagens


VerenigingsruimteHet gebouw zelf ademt de serene sfeer van een paviljoen. Het lijkt alsof het zweeft boven de grond omdat het iets is opgetild. Door het gebruik van veel glas en natuurlijke materialen oogt het heel open en doorzichtig.  
Tussen het wedstrijdbad en het doelgroepenbad is de badmeesterspost. De medewerkers van het zwembad kunnen zo rondom alle baden en spelvoorzieningen zien. Midden in het complex is de horecaruimte, die ruim en licht is en uitkijkt op het wedstrijdbad. Hier kunnen bezoekers een snack of drankje kopen.

Meer informatie

Kijk voor de openingstijden en activiteiten van het nieuwe zwembad op de website van het zwembad: www.hogedevel.nl.