Opvang Oekraïense vluchtelingen

Oekraïne is in oorlog. Miljoenen mensen moeten vluchten. Op deze pagina vindt u praktische informatie en veel gestelde vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Zwijndrecht.

Direct naar veelgestelde vragen

220305_Vlag_oekraine_LR_9

Het Kubusgebouw aan de IJsselmeer 30 bij Walburg wordt nieuwe opvanglocatie 

Het Kubusgebouw aan de IJsselmeer 30 bij Walburg wordt een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. In 2024 wordt dit pand verbouwd en zo snel mogelijk ingezet voor opvang voor de Oekraïense vluchtelingen die nu nog op de boot verblijven. In totaal worden er 180 vluchtelingen opgevangen op deze locatie.

Wethouder Robert Kreukniet (Ruimtelijke Ontwikkeling): "In Zwijndrecht en Heerjansdam bieden wij sinds maart 2022 Oekraïense vluchtelingen op verschillende locaties een opvangplek aan. De situatie in Oekraïne is nog steeds hartverscheurend. Dit betekent dat opvangplekken nodig blijven en daarin willen wij als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen."

Werkzaamheden

Het 'Kubusgebouw' wordt de komende periode verbouwd en gebruiksklaar gemaakt. Dit zorgt voor enige bedrijvigheid rondom het pand. Naar verwachting starten de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2024. De werkzaamheden duren ongeveer 6 tot 7 maanden. 

Veel van de Oekraïense vluchtelingen die wij in Zwijndrecht opvangen, verblijven nu op hotelboot de Bellissima. De Bellissima lag tot begin januari 2024 aangemeerd bij de voormalige Schokbetonfabriek aan de Lindtsedijk in Zwijndrecht. Inmiddels ligt de hotelboot bij de Strooppot aan de Ringdijk/Veersedijk, omdat het terrein van Schokbeton wordt gesloopt en niet meer in eigendom is van de gemeente. Als alles volgens planning verloopt, verhuizen de bewoners van de boot eind september 2024 van de hotelboot naar het Kubusgebouw. 

Vragen en antwoorden

Bekijk de veelgestelde vragen voor een snel antwoord op uw vraag. Heeft u een andere vraag of liever persoonlijk contact? Dat kan. Neem hiervoor contact op met projectleider Linda Peltzer door te mailen of bellen naar 06 – 40 73 94 12.