Een veilige buurt: wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf ook iets doen aan een veilige woonomgeving. Zie hieronder op welke manieren dat kan.

 

WhatsApp Buurtpreventie

In Zwijndrecht en Heerjansdam zijn er verschillende whatsappgroepen voor Buurtpreventie. In een whatsappgroep over Buurtpreventie deel je snel informatie met andere buurtbewoners. Bijvoorbeeld als je verdachte situaties ziet. Deze whatsappgroepen werken samen met de politie. De politie wordt ingezet als dat nodig is. 

Alle wijken samen in verbinding

De whatsppgroepen Buurtpreventie in Zwijndrecht hebben contact met elkaar. Als dat nodig is, kan de beheerder van de groep meldingen doorgeven aan andere groepen. Zo wordt het voor een verdacht persoon lastiger om in een andere buurt/wijk zijn slag te slaan. 

Spelregels

In de groep worden afspraken gemaakt over het gebruik van de whatsappgroep. De spelregels lees je op de website over WhatsApp Buurtpreventie

Informatie en aanmelden

Wil je ook meehelpen aan de veiligheid in jouw buurt en deelnemen aan een groepsapp? Stuur dan een mail naar de beheerder van jouw wijk met daarin jouw naam, adres en telefoonnummer.

Burgernet

Burgernet is een systeem waarmee gemeente, politie en burgers samenwerken. Wil je meehelpen en de buurt een stukje veiliger maken? Dan kan dat via Burgernet. Burgernet wordt bijvoorbeeld gebruikt bij: diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving en vermiste personen.

Hoe werkt het?

Bij een zoekactie heeft de politie hulp van buurtbewoners nodig. Als deelnemer van Burgernet ontvang je een spraak- of sms-bericht wanneer er iets gebeurt bij jou in de omgeving. Je krijgt dan het verzoek om naar een persoon of voertuig uit te kijken. Iets gezien? Dan bel je direct met de meldkamer. Dat doe je via het gratis Burgernetnummer: 0800-0011. Je mag niet zelf ingrijpen. Als de persoon, dader of voertuig gevonden is of als het eerste uur voorbij is, krijg je een afloopbericht en is 0800-0011 afgesloten. Heb je later toch nog informatie dan kun je bellen met 0900-8844 of 112.

Burgernet App

Er is ook een Burgernet App. De app kiest de locatie van jouw mobiele telefoon om berichten te sturen over acties in de buurt. Ook als je niet thuis bent.

Informatie en aanmelden

Ga voor meer informatie en aanmelden naar Burgernet. Je kan je aanmelden als je 16 jaar of ouder bent. 

Wijkpreventieteams

Alle wijken in onze gemeente hebben een wijkpreventieteam. Een team van vrijwilligers dat zich inzet voor de veiligheid in de wijk. 

Wat doen de wijkpreventieteams?

Vrijwilligers van de wijkpreventieteams doen regelmatig een ronde in de wijk. Zij letten bijvoorbeeld op voertuigen poorten en schuren die niet afgesloten zijn, maar ook op onverlichte woningen bij donkere dagen. Allerlei zaken die het inbrekers makkelijk maken. Als zij dit ontdekken, vertelt het team dit aan de eigenaar, om zo diefstal en inbraak te voorkomen.

Informatie en aanmelden

Ben je nieuwsgierig hoe de wijkpreventieteams werken of wil je je aanmelden? Stuur dan een mail naar info@wijkpreventie.nl.

Voorkom woninginbraak

Samen met politie en wijkpreventieteams zet de gemeente zich in om het aantal inbraken omlaag te krijgen. Ook jij kan meehelpen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken.

Wat kun je doen tegen woninginbraken?

  • Draai de voor- en achterdeur altijd op slot als je (even) weggaat of naar bed gaat. De meeste inbrekers komen via de achterdeur binnen.
  • Sluit alle ramen als je van huis gaat. Denk ook aan het wc-raampje en het dakraam.
  • Zorg dat je tuin is afgesloten en dat de schuur op slot is. Zet ladders en andere klimmiddelen weg.
  • Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten.
  • Doe nooit zomaar open voor onbekenden.
  • Niet thuis? Licht aan! Als er lampen branden, lijkt het alsof je thuis bent.
  • Zorg dat jouw achterpad verlicht is. Hiervoor kun je subsidie bij de gemeente aanvragen.
  • Laat niets waardevols in het zicht liggen voor voorbijgangers.
  • Registreer jouw waardevolle goederen.
  • Kijk voor meer tips op maakhetzeniettemakkelijk.nl

Iets verdachts gezien? Bel 112!

Jij kent jouw wijk het beste. Als je denkt dat er iets niet klopt, dan is dat meestal ook zo. Zie je verdachte personen in de buurt, mensen die niet in jouw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt? Bel dan direct de politie via 112. Let op hoe ze eruit zien en in welke richting ze vertrekken, zodat je dit aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van een mogelijk vervoermiddel.

Meer informatie

Meer informatie en tips om inbraak in jouw woning te voorkomen, vind je op de website van de Politie en Politie Keurmerk Veilig Wonen

Auto-inbraak of autodiefstal voorkomen

Acht tips van de politie om diefstal te voorkomen

  • Laat geen geld, laptops of andere dure spullen in de auto liggen. Kun het niet anders? Zorg dan dat een dief ze van buitenaf niet kan zien.
  • Haal dure spullen uit jouw handschoenenkastje en zet het open. Zo kunnen dieven zien dat er niets te stelen is.
  • Laat je toch apparaten in de auto liggen? Zet dan de bluetooth-functie uit. Anders weten dieven meteen dat er apparaten in je auto liggen. Ze kunnen bluetooth-signalen namelijk buiten jouw auto oppikken.
  • Haal de sleutel uit het contact. Zorg dat de ramen dicht zijn en doe de deuren en de kofferbak op slot.
  • Parkeer je  auto op een plek met veel licht, waar veel mensen komen. Daar houden dieven niet van.
  • Let op autosleutels. Laat ze niet in je jas zitten als je die ophangt. Laat ze niet in de kleedkamer als je gaat sporten.
  • Laat een goedgekeurd auto-alarm monteren. 
  • Doe het stuurslot op jouw stuur.
  • Breng een onzichtbare markering met de SDNA-autokit..

Aangifte doen

Is er ingebroken in jouw auto? Of is jouw auto gestolen? Doe altijd aangifte bij de politie. De politie kan de daders alleen opsporen als je aangifte doet. Ga voor meer informatie over aangifte doen naar de website van de politie of bel 0900-8844.

Meld Misdaad Anoniem

Wil je iets melden over een ernstig misdrijf, zonder dat jouw naam bekend wordt? Bijvoorbeeld omdat je de dader goed kent of bang bent voor mogelijke gevolgen. Je kunt dan terecht bij Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem is een meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over een misdaad. Je kunt informatie geven over:

  • geweld
  • overvallen
  • brandstichting
  • wapen- of mensenhandel
  • hennepteelt of andere drugscriminaliteit. 

Samenwerking

De gemeente Zwijndrecht heeft een contract afgesloten met Meld Misdaad Anoniem. Zo hebben wij als gemeente inzicht in de meldingen die over Zwijndrecht binnenkomen. Afhankelijk van het soort melding bekijken we of en welke stappen we kunnen nemen. We zien natuurlijk niet wie de melding heeft gedaan. Jouw meldingen zijn heel belangrijk. Ziet of hoor je iets, maar durf je de politie niet te bellen of te mailen? Meld het dan via Meld Misdaad Anoniem