Een veilige buurt: wat kunt u zelf doen?

Zelf bijdragen aan een veilige woonomgeving. Op deze pagina vindt u informatie op welke manieren dat kan.

 

WhatsApp Buurtpreventie

In Zwijndrecht en Heerjansdam zijn verschillende WhatsApp-groepen actief in het kader van buurtpreventie. Een WhatsApp-groep Buurtpreventie is een eenvoudig middel voor buurtbewoners om een bijdrage te leveren aan de veiligheid in de buurt. Via WhatsApp kunnen zij elkaar attenderen op verdachte of alarmende situaties. De WhatsApp-groepen werken samen met de politie. Indien nodig wordt de politie ingeschakeld .

Alle wijken met elkaar in verbinding

De WhatsApp-groepen Buurtpreventie in Zwijndrecht hebben ook onderling contact. Zo nodig geeft de beheerder van de groep meldingen door aan een andere WhatsApp-groep Buurtpreventie. Op die manier wordt het voor een verdacht persoon lastiger om in een andere buurt/wijk zijn slag te slaan. 

Spelregels

In de groep worden afspraken gemaakt over het gebruik van de WhatsApp-groep. De algemene spelregels kunt u lezen op de website over WhatsApp Buurtpreventie .

Informatie en aanmelden

Wilt u ook bijdragen aan de veiligheid in uw buurt? Mail dan naar de beheerder in uw wijk. Vermeld daarin uw naam, adres en mobiele telefoonnummer.

Centrum: buurtwhatsappcentrum@gmail.com
Heer Oudelands Ambacht: buurtpreventieoudeland@gmail.com
Heerjansdam: buurtpreventie@mbda.nl
Kort Ambacht: bwa.kortambacht@gmail.com
Nederhoven: buurtwhatsappnederhoven@gmail.com
Noord: buurtwhatsappnoord@gmail.com
Walburg: buurtwhatsappwalburg@gmail.com

Logo BuurtWhatsApp carrousel

Burgernet

Werk samen met de gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt. Elke deelnemer aan Burgernet maakt de buurt een stukje veiliger. Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving en vermiste personen.

Hoe werkt het?

Bij een zoekactie heeft de politie de oren en ogen van buurtbewoners hard nodig. Als Burgernetdeelnemer ontvangt u een spraak- of sms-bericht wanneer er iets gebeurt in uw omgeving. Daarin krijgt u het verzoek om naar een persoon of voertuig uit te kijken. Iets gezien? Dan belt u rechtstreeks met de meldkamer. Dat doet u via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Burgernetdeelnemers mogen niet zelf ingrijpen. Wanneer de persoon, dader of voertuig gevonden is, of het uur is voorbij, krijgt u een afloopbericht en is 0800-0011 afgesloten. Mocht u later toch nog informatie hebben dan kunt u bellen met 112 of 0900-8844.

Burgernet App

Er is ook een Burgernet App voor Android en iOS. De app gebruikt de locatie van uw mobiele telefoon om berichten te sturen over acties in de buurt. Ook als u van huis bent..

Informatie en aanmelden

Ga voor meer informatie en aanmelden naar Burgernet. Iedere inwoner vanaf vanaf 16 jaar kan zich aanmelden.

Wijkpreventieteams

In alle wijken in onze gemeente is een wijkpreventieteam actief. Een team van vrijwilligers dat zich inzet voor de veiligheid in de wijk. 

Wat doen de wijkpreventieteams?

Vrijwilligers van de wijkpreventieteams doen regelmatig een ronde in de wijk. Zij letten bijvoorbeeld op niet afgesloten voertuigen, poorten en schuren, maar ook op onverlichte woningen in de donkere dagen. Allerlei zaken die het inbrekers makkelijk maken. Als zij dit constateren probeert het team de eigenaar hierop te attenderen, om diefstal en inbraak te voorkomen.

Informatie en aanmelden

Bent u nieuwsgierig naar het functioneren van de wijkpreventieteams of wilt u zich aanmelden? Stuur dan een mail naar info@wijkpreventie.nl.

Woninginbraak voorkomen

Samen met politie en wijkpreventieteams zet de gemeente zich in om het aantal woninginbraken en inbraken uit schuurtjes en garages omlaag te krijgen. Ook u kunt meehelpen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken.

Wat kunt u doen tegen woninginbraken?

 • Draai de voor- en achterdeur altijd op slot als u (even) weggaat of naar bed gaat. De meeste inbrekers komen via de achterdeur binnen.
 • Sluit alle ramen als u van huis gaat ( ook het wc-raampje en het dakraam).
 • Zorg dat uw tuin is afgesloten en dat uw schuur op slot is. Zet ladders en andere klimmiddelen weg.
 • Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten.
 • Doe nooit zomaar open voor onbekenden.
 • Niet thuis? Licht aan! Verlichting geeft een bewoonde indruk.
 • Zorg dat uw achterpad verlicht is. Hiervoor kunt u subsidie bij de gemeente aanvragen.
 • Laat niets waardevols in het zicht liggen voor voorbijgangers.
 • Registreer uw waardevolle goederen.
 • Kijk voor meer tips op maakhetzeniettemakkelijk.nl

Iets verdachts gezien? Bel 112!

U kent uw wijk het beste. Als u denkt dat er iets niet klopt, dan is dat meestal ook zo. Ziet u verdachte personen in de buurt, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt, bel dan direct de politie via 112. Let op hoe ze eruit zien en in welke richting ze vertrekken, zodat u dit aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoermiddel.

Meer informatie

Meer informatie en tips om inbraak in uw woning te voorkomen, vindt u op de website van de Politie en Politie Keurmerk Veilig Wonen

Auto-inbraak of autodiefstal voorkomen

Acht tips van de politie om diefstal te voorkomen

 • Laat geen geld, laptops of andere dure spullen in uw auto liggen. Kunt u niet anders? Zorg dan dat een dief ze van buitenaf niet kan zien.
 • Haal dure spullen uit uw handschoenenkastje en zet het open. Zo kunnen dieven zien dat er niets te stelen is.
 • Laat u toch apparaten in de auto liggen? Zet dan de bluetooth-functie uit. Anders weten dieven meteen dat er apparaten in uw auto liggen. Ze kunnen de bluetooth-signalen namelijk buiten uw auto opmerken.
 • Haal de sleutel uit het contact. Zorg dat de ramen dicht zijn en doe de deuren en de kofferbak op slot.
 • Parkeer uw auto op een plek met veel licht, waar veel mensen komen. Daar houden dieven niet van.
 • Let op uw autosleutels. Laat ze niet in uw jas zitten als u die ophangt. Laat ze niet in de kleedkamer als u gaat sporten.
 • Laat een goedgekeurd auto-alarm monteren. 
 • Doe het stuurslot op uw stuur.
 • Breng een onzichtbare markering met de SDNA-autokit.

Het zijn eenvoudige tips die het dieven erg moeilijk maken om spullen uit uw auto te stelen of om uw auto te stelen.

Aangifte doen

Is er ingebroken in uw auto? Of is uw auto gestolen? Doe altijd aangifte bij de politie. De politie kan de daders alleen opsporen als u aangifte doet. Ga voor meer informatie over aangifte doen naar de website van de politie of bel 0900-8844.

Meld Misdaad Anoniem

Stel: U wilt iets over een ernstig misdrijf melden zonder dat uw naam bekend wordt. Bijvoorbeeld omdat u de dader goed kent of bang bent voor eventuele gevolgen. U kunt dan terecht bij Meld Misdaad Anoniem. 

Meld Misdaad Anoniem is het onafhankelijke meldpunt waar u volledig anoniem informatie kunt geven over een misdaad. U kunt bij het meldpunt terecht voor bijvoorbeeld geweld, overvallen, brandstichting, wapen- of mensenhandel, en hennepteelt of andere drugscriminaliteit. Zo levert u een bijdrage aan de veiligheid in uw eigen omgeving. 

Samenwerking

De gemeente Zwijndrecht heeft een contract afgesloten met Meld Misdaad Anoniem. Zo krijgen we als gemeente inzicht in de meldingen die in Zwijndrecht worden gedaan. Afhankelijk van het soort melding beoordelen we of en welke stappen ondernomen kunnen worden. Uiteraard zien we niet wie de melding heeft gedaan. Uw meldingen zijn zeer waardevol. Ziet of hoort u iets, maar durft u de politie niet te bellen of te mailen, met het dan via Meld Misdaad Anonoem. 

Meer informatie en melden

Meld Misdaad Anoniem is 7 dagen per week bereikbaar via telefoonnummer 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast kunt u 24/7 melden via de website van Meld Misdaad Anoniem