Aanlijn- en opruimplicht honden

In Zwijndrecht geldt als regel: elke hond moet aan de lijn en degene die de hond uitlaat moet de poep opruimen. En waar de hond ook loopt (los of niet), degene die de hond uitlaat is aansprakelijk voor de hond.

Losloopgebieden voor honden

De gemeente Zwijndrecht heeft verschillende gebieden aangewezen waar u uw hond(en) los mag uitlaten. In de aangewezen losloopgebieden mogen honden zonder riem lopen. Ook hoeft u hier de hondenpoep niet op te ruimen. De losloopgebieden staan per wijk aangegeven op de hondenbeleid kaart. U vindt deze kaarten onderaan deze pagina. Staat de plaats waar u uw hond uitlaat niet op de kaart, dan geldt de aanlijnplicht en de opruimplicht. Loopt u hond buiten de aangewezen gebieden los, dan riskeert u een boete. Meer informatie vindt u in de folder Hond aanlijnen? Poep opruimen? Gewoon doen!

Verbodsgebieden voor honden

Kinderen moeten onbezorgd kunnen spelen, zonder overlast van drollen. De gemeente heeft daarom verschillende gebieden aangewezen waar honden niet mogen lopen, de zogenaamde verbodsgebieden. Op bijvoorbeeld speelplekken en speel- en ligweiden en terreinen rondom scholen is het verboden voor honden. U mag uw hond(en) daar niet uitlaten. De verbodsgebieden staan per wijk aangegeven op de hondenbeleid kaart. Als u uw hond uitlaat in een verbodsgebied, riskeert u een boete. Meer informatie vindt u in de folder Hond aanlijnen? Poep opruimen? Gewoon doen!

Hondenpoepzakjes

In Zwijndrecht bent u zelf verantwoordelijk voor het ruimen van de hondenpoep. Hiervoor neemt u zelf zakjes mee. Op een aantal plekken zijn hondenpoepafvalbakken geplaatst. De zakjes kunt u ook weggooien in de afvalbakken op straat of in uw eigen afvalbak thuis. In Heerjansdam verzorgt de dorpsraad de hondenpoepzakjes bij de bakken. Per 1 januari 2018 is het verplicht om een hondenpoepzakje bij u te hebben als u met de hond buiten loopt.

Controle

Dagelijks controleren onze handhavers en (wijk)agenten of hondenbezitters zich aan de regels houden. Bij constatering van een overtreding kan er een proces-verbaal worden opgemaakt. De hoogte van dit proces-verbaal kunt u vinden in de boetebase van het Openbaar Ministerie.

Hondenbelasting

Vanaf 1 januari 2023 heft de gemeente Zwijndrecht geen hondenbelasting meer.

Meer informatie

Gemeente Zwijndrecht, Gemeentewinkel, 14 078, gemeente@zwijndrecht.nl

Hondenuitlaatkaarten