Paspoort/ID kaart: wel of niet afgeven op je vakantiebestemming?

De Nederlandse overheid adviseert om ter voorkoming van identiteitsfraude je identiteitsbewijs niet af te geven of te laten kopiëren.

Waarom wordt je identiteitsbewijs gevraagd?

Hotels, campings en vakantieparken zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland.
De accommodatie moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land. Maar meestal zijn dit naam, woonplaats, type en nummer van het identiteitsbewijs en aankomst- en vertrekdag. Het is niet nodig het Burgerservicenummer (BSN) over te nemen. Dit nummer in combinatie met je pasfoto is fraudegevoelig. 

Gegevens overnemen  

In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van je identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Vraag wel of zij het BSN niet willen overnemen. Dat is niet nodig voor registratie.

Paspoort of ID-kaart afgeven

Wat moet je nu doen als de accommodatie je paspoort of ID-kaart wil innemen of een kopie/scan wil maken? In Nederland mogen de accommodatie's uw paspoort of ID-kaart niet innemen, noch een kopie of scan ervan maken. Dit geldt ook in het buitenland

De accommodatie kan verschillende redenen hebben om het paspoort in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Als de accommodatie je paspoort of ID-kaart wil innemen of kopiëren/scannen, dan hebben wij onderstaande adviezen om het risico op fraude te voorkomen. Werkt de accommodatie niet mee aan deze oplossingen, dan heb je helaas geen andere keus dan te vertrekken of het paspoort/de ID-kaart alsnog af te geven.

Adviezen

  • Wil de receptie een kopie van het identiteitsbewijs. Maak vooraf een eigen kopie waarop het BSN nummer al is doorgehaald en de foto is doorgekruist. Vermeld op de kopie voor wie die is bedoeld en de datum. Je moet dan nog wel je eigen identiteitsbewijs laten zien. Gebruik voor het maken van een kopie de app die beschikbaar is gesteld door de Rijksoverheid. Dit is een app waarmee je met je smartphone gemakkelijk en veilig een kopie van je identiteitsbewijs kunt maken. Deze scan kan ook direct per mail naar de accommodatie worden gestuurd.
  • Als de receptie van de accommodatie zelf een kopie maakt. Vraag dan of u zelf even het BSN mag doorhalen en de foto mag doorkruizen.
  • Meer informatie over identiteitsfraude en het downloaden van de Kopie ID app is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Uitgelicht

livecom.net chat