Minimaregelingen

Heeft u een laag inkomen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een financiële bijdrage van de gemeente. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle bijdragen voor mensen met een laag inkomen. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de Sociaal Raadslieden van de gemeente. Zij helpen u graag.

De komende tijd volgen op deze pagina nog meer regelingen. We verwachten dat het overzicht begin april compleet is.

 • Persoonlijk MinimaBudget

  Komt u vaak geld tekort? Dan kunt u misschien financiële hulp krijgen in de vorm van een persoonlijk minimabudget. Dat is geld van de gemeente dat u mag uitgeven aan dingen die u nodig heeft.

 • Bijzondere bijstand

  Bijzondere bijstand is geld van de gemeente voor mensen met een laag inkomen. U kunt dit ontvangen als gift of als lening. Het is bedoeld voor dingen die u écht nodig heeft, maar die u niet zelf kunt betalen. Bijvoorbeeld voor het betalen van medicijnen of voor een verhuizing.

 • SMS-Kinderfonds

  Geld voor school, muziek en sport: het SMS-Kinderfonds is er voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar. Je kunt het gebruiken voor bijvoorbeeld zwemles, gitaarles of een fiets. Is je kind tussen de vier en elf jaar? Dan kan je kind €275,- per jaar krijgen. Vanaf twaalf jaar kan je kind €790,- per jaar krijgen.

 • Sport- en cultuurfonds 18+

  Als je een laag inkomen hebt, kan je jaarlijks € 250,- aanvragen bij het Sport- en Cultuurfonds 18+. Dat kan je bijvoorbeeld gebruiken voor de sportschool, de bibliotheek of een museumjaarkaart.

 • Tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang

  Voor de kosten van de kinderopvang kunt u bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen. Bij een laag inkomen kunt u ook nog geld van de gemeente krijgen.

 • Kledingregeling

  De kledingregeling is bedoeld voor de kinderen van ouders met een laag inkomen. Elk kind tot en met 17 jaar kan € 75,- per jaar krijgen. Hiermee kan je kleding en schoenen kopen bij deelnemende winkels in (de omgeving van) Zwijndrecht. Klik hier om te zien welke winkels meedoen.

 • Toeslagen en bijstand

  Voor mensen met een laag inkomen zijn er landelijke toeslagen en subsidies. U krijgt dan geld om bijvoorbeeld (een deel van) de huur of de kinderopvang te betalen.