Gebruik achternaam

In verband met de maatregelen tegen verspreiding van het corona-virus kunt u alleen op afspraak langskomen in de gemeentewinkel. U kunt de aanvraag wijziging gebruik achternaam ook via het digitale formulier of per post aan ons doorgeven. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op via 14 078.

Bent u getrouwd (geweest) of geregistreerd partner (geweest)? Of gaat u binnenkort trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan geeft u zelf bij de gemeente aan hoe overheidsinstanties u voortaan aanschrijven. Dit heet naamgebruik. Voor alle duidelijkheid: uw eigen achternaam (familienaam) verandert daardoor niet.

Afhandeling

Binnen 5 werkdagen handelen wij uw aanvraag af.

Online regelen

DigiD-logo Aanvraag wijziging gebruik achternaam    

Als u geen DigiD heeft, kunt u de verklaring naamgebruik (pdf, 215 kB) invullen en opsturen naar College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zwijndrecht, Postbus 15, 3330 AA Zwijndrecht.

U kunt de wijziging gebruik achternaam ook aan de balie regelen.

Met deze link kunt u een afspraak vanaf 1 augustus 2022 plannen: maak daarvoor een afspraak

Met deze link maakt u een afspraak tot 1 augustus 2022: maak daarvoor een afspraak

Mogelijkheden voor naamgebruik
  • alleen uw eigen naam
  • alleen de naam van uw partner
  • uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner
  • de naam van uw partner, gevolgd door uw eigen naam
Achternaam in officiële documenten verandert niet

Uw eigen achternaam verandert niet door het wijzigen van uw naamgebruik. De achternaam die u aangeeft bij naamgebruik gebruikt de gemeente, de belastingdienst of uw pensioenfonds in brieven. In officiële documenten zoals uw paspoort, rijbewijs, trouwboekje en op uittreksels van de gemeente staat altijd uw eigen achternaam.

Op reis gaan

Als u vliegtickets boekt, moet u altijd op uw eigen achternaam boeken.

Meer informatie
  • het veranderen van uw achternaam (familienaam) regelt u bij Justis, onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid
  • als u uw voornaam wilt veranderen dan vraagt u dit, via een advocaat, aan bij de rechtbank

Let op: Door een wijziging van uw voor- of achternaam is uw identiteitsbewijs met de oude gegevens niet meer geldig. Deze levert u in bij de gemeente. U vraagt tegen betaling een nieuw identiteitsbewijs aan.

Heeft u vragen?

Vult u dan het contactformulier in. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.