Paspoort en identiteitskaart

U vraagt een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) persoonlijk aan bij de balie van de gemeente. Ook kinderen moeten persoonlijk bij de aanvraag aanwezig zijn.

Vraagt u een paspoort of ID-kaart voor uw kind aan? Lees dan de pagina Paspoort of ID-kaart voor kinderen.

Afspraak maken voor:

Aanvragen Paspoort  Aanvragen ID-Kaart

De medewerker van 14 078 heeft in de agenda dezelfde mogelijkheden als u. 

Geldigheid

  • 18 jaar of ouder: document is 10 jaar geldig
  • jonger dan18 jaar: document is 5 jaar geldig

Kosten

Kosten
paspoort vanaf 18 jaar € 75,82
paspoort tot en met 17 jaar € 57,34
2e paspoort (2 jaar geldig) € 57,34
identiteitskaart vanaf 18 jaar  € 68,53
identiteitskaart tot en met 17 jaar  € 36.98
zakenpaspoort (66 pagina's) vanaf 18 jaar / tot en met 17 jaar € 75,82 / € 57,34
spoedaanvraag € 51,62 extra

U betaalt direct bij aanvraag. Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.

Afhandeling

  • 5 werkdagen
  • met spoed: binnen 2 werkdagen (als u de aanvraag vóór 15.00 uur heeft ingediend)
Meenemen bij de aanvraag
  • alle paspoorten en ID-kaarten die u nog heeft en die nog niet door de gemeente ongeldig zijn gemaakt
  • goed lijkende pasfoto in kleur, niet ouder dan 6 maanden (geen schoolpasfoto). Let op de pasfoto-eisen

Vraagt u een paspoort of ID-kaart voor uw kind aan? Lees dan op de pagina 'Paspoort of ID-kaart voor kinderen' waar u rekening mee moet houden.

Paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen

Let op: Heeft u 3 reisdocumenten binnen een periode van 5 jaar als vermist opgegeven? Dan kunt u in het register paspoortsignalering vermeld staan. Dit heeft gevolgen voor uw recht op een reisdocument. Meer informatie vindt u op de webiste Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

Geef de vermissing van uw document zo snel mogelijk aan ons door. Zo voorkomt u misbruik van uw identiteitsbewijs. Dit kan online (met DigiD) . Als u direct een nieuw identiteitsbewijs aanvraagt, kunt u ook aan de balie een verklaring van vermissing doen. 

Geeft u een vermissing van uw document door en vraagt u geen nieuw document aan? Regel de vermissing dan online. U heeft hiervoor DigiD nodig.

Paspoort of identiteitskaart teruggevonden

Uw 'vermiste' document is niet meer geldig. U levert uw of het gevonden document wel in bij de gemeente. 

Paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen in het buitenland

Doe aangifte van de vermissing bij de plaatselijke politie. U vraagt met dat proces verbaal een noodpaspoort aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Als u daarna bij de gemeente een nieuw document aanvraagt, levert u het noodpaspoort in. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Afhalen en huisbezoek

Iedereen haalt zijn of haar nieuwe paspoort of ID-kaart zelf op. U hoeft voor het afhalen geen afspraak te maken.

Bij het afhalen neemt u mee:

  • uw afhaalbewijs
  • uw oude paspoort en/of ID-kaart

Huisbezoek

U kunt een huisbezoek aanvragen als u door een lichamelijke beperking niet naar het Stadskantoor kunt komen. Wij komen dan bij u thuis voor de aanvraag van de Nederlandse identiteitskaart. Op de pagina Huisbezoek aanvragen voor identiteitskaart leest u meer.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort of identiteitsbewijs snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Dit doet u vóór 15.00 uur. Binnen 2 werkdagen ligt het paspoort of de identiteitskaart voor u klaar. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Wanneer uw vorige document kwijt of gestolen is, is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk. De medewerker aan de balie spreekt dan met u af wanneer u uw document kunt ophalen.

2e paspoort

Een 2e paspoort mag u aanvragen als u aantoont dat u deze nodig heeft: 

  • omdat u veel reist en uw paspoort voor een visumaanvraag bij een consulaat of ambassade heeft afgegeven. U kunt geen 2e paspoort aanvragen als uw dan reist naar een land waarvoor een Nederlandse Identiteitskaart ook geldig is
  • omdat u binnen een reis, reist naar landen die een conflict met elkaar hebben. De stempels in uw paspoort kunnen problemen bij de douane geven

Bij de aanvraag van een 2e paspoort moet uw 1e paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ook toont u een bewijs dat u uw paspoort voor een visumaanvraag heeft afgegeven.

Lees ook de informatie over het aanvragen van een 2e paspoort op de website van de Rijksoverheid

Identiteitskaart mét inlogfunctie, vingerafdrukken en QR-code

ID-kaarten hebben vanaf 4 januari 2021 een extra functie.  Kijk op www.digid.nl en de website van de Rijksoverheid/vernieuwde identiteitskaart voor meer informatie.

Vanaf 2 augustus 2021 is er een ander model ID-kaart. Uw kaart bevat dan 2 vingerafdrukken in de chip en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN) op de achterkant van de kaart. Kijk voor meer informatie op de website van RIVG.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen, tips of opmerkingen? Geef ze aan ons door met het contactformulier.