Uw (brom)fiets kwijt?
De gemeente houdt vier tot twaalf keer per jaar een opruimactie in het stationsgebied en zo nodig in de wijken, waarbij wees(brom)fietsen en foutgeparkeerde (brom)fietsen worden bekeurd en/of verwijderd.
In het stationsgebied zijn een aantal stallingen aangewezen. Deze bevinden zich in het gebied van het Stationsplein, aan de Stationsweg en de Westelijke Paralelweg. Hier mag u alleen uw fiets, uw bromfiets/scooter en bakfiets parkeren in de daarvoor bestemde en aangewezen stallingen. Door een stalling bijvoorbeeld alleen voor bromfietsers aan te wijzen, zorgen we ervoor dat het stationsgebied vrij toegankelijk blijft voor iedereen.
De aangewezen gebieden en stallingen
Aan het Stationsplein, vindt u een fietsstallingsgebied en een bromfietsstallingsgebied. Deze herkent u als volgt:
- Er zijn fietsrekken en etage-fietsrekken naast de ingang van het station te vinden: deze rekken vallen binnen het fietsstallingsgebied en zijn uitsluitend bedoeld voor het parkeren van fietsen.
- De wit-afgelijnde parkeervakken aan het Stationsplein vallen onder het bromfietsstallingsgebied en zijn uitsluitend bedoeld voor bromfietsen/scooters en bakfietsen. Hiermee houden we rekening met bromfietshouders en bakfietshouders, maar ook reizigers die zonder hinder in en uit het stallingsgebied willen komen.
- In de plattegrondtekening hieronder is het fietsstallingsgebied aan het Stationsplein in het blauw aangegeven en het bromfietsstallingsgebied in het groen.
Aan de Westelijke Paralelweg vindt je alleen een fietsstallingsgebied:
- De stalling aan de Westelijke Paralelweg is dus uitsluitend bestemd voor fietsen.
- In de plattegrondtekening hieronder is het fietsstallingsgebied aan de Westelijke Parallelweg in het blauw aangegeven.
Aan de Stationsweg zijn gemengde stallingen te vinden:
- Aan de Stationsweg zijn stangen aanwezig voor het parkeren van fietsen, bromfietsen en bakfietsen. Deze stangen betreffen dus gemengde stallingen en zijn in de afbeelding met paars aangeduid. Deze stallingen vallen ook in het Stationsgebied, zodat ook hier alleen in de stallingen geparkeerd mag worden.
Gevolgen foutparkeren
Bromfietsen (waaronder ook scooters), fietsen (waaronder e-bikes) en bakfietsen die buiten de daarvoor bestemde stallingen zijn geparkeerd, worden eerst gelabeld. De houder van het voertuig krijgt daarbij 3 uur de tijd de overtreding te beëindigen. Na de geboden hersteltermijn worden overtreders bekeurd voor zover deze ter plaatse zijn te achterhalen of de voertuigen worden verwijderd. Staat een (brom)fiets dermate onveilig geparkeerd, dan kan de (brom)fiets ook direct worden weggesleept.
Zo'n 4 tot 12 keer per jaar houden we in het stationsgebied en zo nodig in de wijken van onze gemeente een opruimactie waarbij wees(brom)fietsen en foutgeparkeerde (brom)fietsen worden bekeurd en/of verwijderd.
- Foutgeparkeerde (brom)fietsen
Wanneer bijvoorbeeld (brom)fietsen fout of buiten de parkeervakken geparkeerd staan, kunnen bijvoorbeeld doorlooproutes, nooduitgangen of een toegang tot een AED worden belemmerd. Dit willen we voorkomen.
Eerst wordt een foutgeparkeerde (brom)fiets gelabeld (met een rood label) en wordt 3 uur de tijd gegund om de overtreding te beëindigen. Daarna volgt verwijdering en worden de weggesleepte fietsen naar het fietsendepot en bromfietsen/scooters naar een wegsleepbedrijf gebracht en tijdelijk gestald. Een (brom)fiets kan tot 13 weken na wegslepen en tegen betaling worden opgehaald onder overlegging van een identiteits- en eigendomsbewijs voor zover de kosten niet onnodig oplopen voor de gemeente. De duur van het stallen hangt mede af van de kosten die de gemeente moet maken in verhouding tot de waarde van het voertuig.
Voor wees(brom)fietsen gelden andere regels en een andere procedure.
- Wees(brom)fietsen
We komen in de gehele gemeente ook potentiële weesfietsen tegen. Minimaal een maand vóór de eerstvolgende fietsopruimactie, houden we in ieder geval een controle in het stationsgebied en labelen we potentiële weesfietsen en weesbromfietsen. Deze voertuigen krijgen eerst een waarschuwingssticker (geel label) met de vermelding dat we vermoeden dat het voertuig een 'weesvoertuig' betreft. Staat een weesfiets nog steeds op dezelfde plek na 28 dagen? Dan gaan wij ervanuit dat sprake is van een gedumpt weesvoertuig en verslepen wij het voertuig naar een fietsendepot, en bij bromfietsen naar het wegsleepbedrijf. Op deze manier zorgen we ervoor dat de openbare ruimte schoon, leefbaar en/of veilig blijft. Zo blijft voldoende plek over voor andere fietsen/bromfietsen in de openbare ruimte. Een weggesleept voertuig kan in beginsel binnen 13 weken na wegslepen en pas na betaling aan de gemeente, worden opgehaald onder overlegging van een betaalbewijs, identiteits- en eigendomsbewijs. Het voertuig kan zoveel eerder worden vernietigd als de kosten van wegslepen en stallen niet meer in verhouding staan tot de waarde van het voertuig en het voertuig om die reden eerder dan 13 weken is vernietigd.
- Voertuigwrakken
Kapotte of ernstig beschadigde (brom)fietsen, kunnen aangemerkt worden als een voertuigwrak. Een voertuigwrak kan weggesleept worden als de houder/eigenaar het voertuig niet of niet tijdig verwijdert uit de openbare ruimte. Bij acuut gevaar of voor het vrijhouden van aangewezen weggedeelten, kan het noodzakelijk zijn om het voertuig direct weg te slepen. De eigenaar wordt dan achteraf schriftelijk op de hoogte gesteld over het besluit en het vervolg. Is de eigenaar niet te achterhalen, dan wordt het voornemen en het besluit tot verwijdering in het gemeenteblad (via www.overheid.nl) geplaatst.
Een weggesleept voertuigwrak kan tussen de 2 en 13 weken na wegslepen pas na betaling aan de gemeente worden opgehaald bij het depot of wegsleepbedrijf, onder overlegging van het betaalbewijs, een identiteits- en eigendomsbewijs. Let wel: Een voertuig kan eerder dan 13 weken worden vernietigd, als de kosten van wegslepen en stallen niet meer in verhouding staat tot waarde van het voertuig.
Controleer of de gemeente uw fiets heeft verwijderd
Bent u uw (brom)fiets of scooter kwijt? En denkt u dat dit tijdens een opruimactie is gebeurd? We maken van alle (brom)fietsen of scooters die we verwijderen een foto. U kunt zelf controleren of uw fiets door ons is weg gehaald door de foto's van de fietsopruimacties te bekijken of stuur een bericht aan Toezicht & Handhaving via gemeente@zwijndrecht.nl, en vermeld daarbij de specificaties van uw vermiste voertuig, stuur voor zover mogelijk een foto mee en geef uw contactgegevens door.
Op 31 mei 2023 zijn er 45 weesfietsen weggehaald in het stationsgebied. Bekijk of uw fiets er tussen staat.
Op 21 juni 2023 zijn er 7 weesfietsen weggehaald in diverse wijken in Zwijndrecht. Bekijk of uw fiets er tussen staat.
Op 11 juli 2023 zijn er 5 weesfietsen weggehaald aan de voorkant van het station. Bekijk of uw fiets er tussen staat.
Op 22 augustus 2023 zijn er 30 weestfietsen weggehaald aan de voorkant van het station. Bekijk of uw fiets er tussen staat.
U dient eerst de kosten van wegslepen en stallen aan de gemeente te voldoen. U dient uzelf eerst bij team Toezicht & Handhaving te melden via 078 770 7878 of gemeente@zwijndrecht.nl voor het vervolg en de betaling van de kosten.
Vervolgens kunt u uw fiets, bromfiets of scooter ophalen als u de volgende documenten kunt laten zien:
• Het betaalbewijs van de gemeente. Na voldoening van de kosten (wegsleep, stallingskosten en evt. administratiekosten) aan de gemeente, ontvangt u van de gemeente het betaalbewijs;
Bewijs dat u de eigenaar bent (bijvoorbeeld een sleutel van een fietsslot of bij een scooter of uw kentekenbewijs);
• Geldig legitimatiebewijs.
Waar gaan weggehaalde fietsen naartoe?
De fietsen slaan we tijdelijk op in de fiets-afhandelcentrale aan het Slagveld 99 in Zwijndrecht.
Bromfietsen / scooters kunnen weggesleept worden door en gestald worden bij: Wegsleepbedrijf De Heer, Rijksstraatweg 92, 3316 EH Dordrecht.
Is uw bromfiets / bakfiets door ons weggehaald? Bel dan via 078 770 78 78 of stuur een mail naar gemeente@zwijndrecht.nl onder vermelding van de specificaties en uw contactgegevens.
U kunt dan een tijdstip afspreken voor het ophalen van de (brom)fiets/scooter.
Let op: na de wettelijke termijn van 13 weken is het niet meer mogelijk uw (brom)fiets/scooter terug te krijgen. Als de kosten van wegslepen en opslaan hoger oplopen, kan het voertuig eerder dan 13 weken worden vernietigd.
Kosten voor wegslepen
De kosten voor het wegslepen en stallen voor fietsen:
- € 25,00
De kosten voor weggesleepte tweewielers (zoals bromfietsen / scooters):
- Deze kosten worden nader in de brieven gespecificeerd.
Wetgeving
Algemene plaatselijke verordening Zwijndrecht 2021