Veelgestelde vragen huisvesting vluchtelingen Oekraïne

Ook in Zwijndrecht en Heerjansdam worden de komende tijd vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Onze aandacht gaat op dit moment in de eerste plaats uit naar het realiseren van geschikte opvanglocaties. Wij zien en horen suggesties van inwoners voor locaties en zien ook dat er vragen leven over de opvang van vluchtelingen en het bieden van hulp. Wij waarderen deze betrokkenheid enorm en doen ons best deze vragen zo goed en volledig mogelijk te beantwoorden. Dit overzicht wordt regelmatig geactualiseerd.

1. Hoeveel vluchtelingen kunnen er in Zwijndrecht en Heerjansdam opgevangen worden?

Op dit moment is er ruimte gevonden voor 175 mensen. We houden er rekening mee dat er op termijn meer opvangplekken nodig zijn. 

2. Waar in Zwijndrecht en Heerjansdam worden vluchtelingen opgevangen?

We hebben op dit moment verschillende opvangplekken in Zwijndrecht en Heerjansdam beschikbaar voor vluchtelingen, waaronder kerkgebouw Nehemia en een riviercruiseschip aan de Schokhaven.

3. Er staan in Zwijndrecht en Heerjansdam veel (kantoor)gebouwen leeg. Kunnen die niet worden ingericht voor noodopvang van deze mensen zodat we meer mensen onderdak kunnen bieden?

We bekijken ook de mogelijkheden van leegstaande kantoorgebouwen in onze gemeente. Niet alle leegstaande (kantoor)gebouwen zijn echter geschikt of op korte termijn geschikt te maken om vluchtelingen tijdelijk te huisvesten. Belangrijkste criteria zijn: sanitaire voorzieningen, verwarming en brandveiligheid.

4. Kan het Twistergebouw worden ingezet voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraine?

Nee, dat gebouw heeft een andere bestemming.

5. Ik ben eigenaar van een pand dat mogelijk gebruikt kan worden voor de opvang van (een grotere groep) vluchtelingen. Bij wie kan ik dat melden?

Je kunt contact opnemen met de gemeente via het centrale nummer 14 078 en vragen naar Hendrik Nome of Sanne Zwanenburg.

6. Ik/mijn vereniging wil vluchtelingen graag helpen. Waar kan ik me melden?

Op www.zwijndrechtvoorelkaar.nl, het online platform voor vrijwilligerswerk in Zwijndrecht, vind je een overzicht van de lopende hulpacties en kun je jouw hulp aanbieden in de categorie vluchtelingenondersteuning.

7. Is er verschil tussen de regelingen voor vluchtelingen uit Oekraïne en asielzoekers uit andere landen?

Er wordt op dit moment veel geregeld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Maar de regelingen die we voor hen treffen, trekken we zoveel mogelijk gelijk met regelingen voor asielzoekers uit andere landen.