Jaarwisseling: Dag Oud, Hallo Nieuw

Oliebollen, champagne en vuurwerk horen bij Oud & Nieuw. Samen met familie en vrienden proosten we op het nieuwe jaar, vieren we feest en ruimen we de volgende dag de vuurwerkrestanten weer op. Heb 't gezellig en denk om elkaar, zo maken we er samen een mooi feest van! Op deze pagina geven wij u informatie en tips.

Jaarwisseling 2022

Vuurwerk afsteken. Waar en wanneer mag het?

In Zwijndrecht mag u op veel plekken vuurwerk afsteken. Een mooie en gezellige traditie. Maar er zijn ook vuurwerkvrije zones, waar u geen vuurwerk mag afsteken. Zoals bijvoorbeeld op schoolpleinen, het ziekenhuis, woonzorgcentra en plekken waar dieren zijn. Op andere plekken mag u vuurwerk afsteken op zaterdag 31 december vanaf  18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. 

De vuurwerkvrije zones in Zwijndrecht zijn:

 • het terrein van het Albert Schweitzer ziekenhuis
 • het terrein van de woonzorgcentra Swinhove, De Lindonk, De Lichtkring, Nebo en seniorenflat IJsvogel
 • het terrein van kinderboerderij De Kiboehoeve, dierenpension de Lindt en manege De Hoge Devel
 • de winkelcentra Kort Ambacht, Oudeland, Noord en De Passage
 • alle (school)pleinen van basis- en voortgezet onderwijs en kinderdagverblijven
 • de dorpskern rondom de kerk in Heerjansdam. Dit betreft De Manning, de Kromme Nering tot en met het Dorpsplein en het terrein achter het woongebouw aan de Manning en het Horspad (woningen boven de Spar en het zorgcentrum).
 • de Lindtse Kerk, de Oude Kerk, de Pietermankerk, de Kijfhoekkerk, het Raadhuis, de Watertoren en de Poort.

Dowload de plattegronden van de vuurwerkvrije zones.

Veilig vuurwerk afsteken

Hoe feestelijk en mooi vuurwerk ook is, elk jaar gebeuren er weer ongelukken met vuurwerk. Vooral letsel aan hoofd en handen komt vaak voor. De meeste ongelukken gebeuren doordat mensen vuurwerk op een verkeerde manier afsteken of onjuiste hulpmiddelen gebruiken. Draag altijd een veiligheidsbril, lees de gebruiksaanwijzing op het vuurwerkpakket en gebruik een aansteeklont. Zo verkleint u de kans op ongelukken.

Vuurwerkoverlast

Vuurwerkoverlast in uw woonomgeving is altijd vervelend en soms ronduit gevaarlijk. Wilt u overlast door (illegaal) vuurwerk melden? Bel alleen bij een verdachte of (levens)gevaarlijke situatie het noodnummer 112. In andere gevallen: meld overlast in Fixi

Illegaal vuurwerk kan levensgevaarlijk zijn. Heeft u aanwijzingen dat ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen? Bel dan de politie via telefoonnummer 0900-8844 of bel 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Maatregelen om overlast en schade te voorkomen

Rondom oud en nieuw worden ruim 100 prullenbakken tijdelijk vergrendeld, gaan kledingcontainers op slot en worden mandschommels op speelplekken verwijderd. In het nieuwe jaar draaien we de maatregelen direct terug.

Gebruikt frituurvet en bakolie? Lever het in!

Gaat u zelf oliebollen of appelflappen bakken voor oud & nieuw? Net als glas, papier en plastic kunt u ook gebruikt frituurvet en bakolie gescheiden inleveren. Dat kan bij steeds meer supermarkten of bij het afvalbrengstation. Van frituurvet wordt namelijk biobrandstof gemaakt. Per jaar gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n 8 kilo frituurvet. Van die 8 kilo wordt brandstof gemaakt waarmee 180 kilometer gereden kan worden. 

Hoe?

Giet gebruikt frituurvet terug in de originele verpakking of in een oude plastic fles. Verzamel ook bakolie in een plastic pot of fles. Sluit de verpakking goed en neem deze mee naar het afvalbrengstation of naar een gele bak bij de supermarkt. Alleen kleine restjes in de pan? Veeg die met keukenpapier weg en gooi dat papier in de restafvalbak.

Kerstbomen inzamelen

Net als voorgaande jaren kunt u uw kerstboom en kindervuurwerkrestanten inleveren bij diverse inzamelpunten in Zwijndrecht. Iedere boom levert € 0,50 op. Elke volle vuilniszak (formaat KOMO) met vuurwerkafval levert € 1,- op. De ingezamelde kerstbomen worden versnipperd en gebruikt om groene stroom mee op te wekken. 
Er zullen 2 snippercombinaties rond rijden op woensdag 4 en vrijdag 6 januari 2023 om de grote hoeveelheid kerstbomen te versnipperen. Eén van deze twee snippercombinaties is de zero (elektrische) snippercombinatie van de firma Van Huizen. 

Inleverpunten

Op woensdag 4 en vrijdag 6 januari 2023 kunt u tussen 12.00 en 16.00 uur uw oude kerstboom en/of vuurwerkrestanten inleveren bij:

 • Hoendersekade / Swanendrift
 • Gemeentehuis Raadhuisplein
 • IJsvogelplein (ter hoogte van gemaal)
 • Winkelcentrum Oudeland
 • Heerjansdam, de Manning (ter hoogte van gemaal)
 • Gemeentewerf

Let op! 

 • Heeft u een aanhanger vol met kerstbomen? Dan kunt u deze uitsluitend inleveren bij de gemeentewerf. Op de andere locaties kunnen wij het niet aannemen en sturen wij u door naar de gemeentewerf. 
 • Kerstbomen in netten worden niet aangenomen.
 • Bewoners van andere gemeenten kunnen geen gebruik maken van de opruim- en ophaalactie in Zwijndrecht.

Meer dan 15 kerstbomen of zakken vuurwerkafval?

Grote partijen worden voor de deur opgehaald aan de openbare weg. Maak een melding in Fixi of bel 14 078 voor een afspraak. De afspraak wordt gemaakt op 3, 4, 5 of 6 januari tussen 7.30 en 16.00 uur. Een half uur tot een uur voordat de ophaaldienst komt, geven ze u een belletje.

Zwerfafval

Draagt u graag bij aan het opruimen van zwerfafval, vergeet u dan niet aan te melden als zwerfafvalpakker (ook wel Zapper genoemd). 

Afvalinzameling tijdens de feestdagen

Rond de feestdagen gaan veel zaken anders, ook de afvalinzameling van HVC. Mogelijk worden de bakken rond de feestdagen op een eerder of later moment geleegd, ook als de oorspronkelijke ophaaldag niet op een feestdag valt. Kijk op tijd in de afvalkalender in de HVC afval-app of op hvcgroep.nl wanneer uw bak wordt geleegd of de zakken worden opgehaald. 

Gebruikt u een ondergrondse container?

Houd er dan rekening mee dat deze door de feestdagen eerder vol kan zitten. U kunt dan een andere container proberen. Zet uw afval er in ieder geval niet naast. Er komt ongedierte op af en bij het legen kan de chauffeur de container niet goed optillen.