Zwerfafval

Zwerfafval zorgt voor een rommelig straatbeeld en is schadelijk voor dieren en het milieu.

Niet iedereen gooit afval netjes in de afvalbak. Op straat vind je weggegooide blikjes, petflesjes, patatbakjes, snoepverpakkingen, sigarettenpeuken en kauwgom. Ook worden vuilniszakken naast containers gezet. Deze zakken veroorzaken ook zwerfafval doordat ze worden opengescheurd door meeuwen of ratten, waardoor het vuil wegwaait. Meer informatie over huishoudelijk afval vind u hier.

Waarom zwerfafval opruimen?

Zwerfafval geeft een rommelig en soms onveilig straatbeeld. En het is daarnaast ook nog eens heel schadelijk voor de dieren én het milieu. Het duurt heel lang voordat zwerfafval uit het milieu verdwijnt. 

Tabel biologische afbreekduur

Roestvrijstalen en glazen voorwerpen kunnen zelfs duizenden jaren in het milieu aanwezig blijven. Als regenwater in holtes van zwerfafval blijft staan, dan kunnen hierin ziektes en parasieten groeien. Dieren kunnen ziek worden als zij zich aan de voorwerpen bezeren, ze per ongeluk opeten of erin verstrikt raken.

Zwerfafval melden

Gemeente Zwijndrecht neemt allerlei maatregelen tegen zwerfafval, maar helaas is er nog steeds veel rommel in het straatbeeld te zien. Overlast door zwerfafval kunt u bij de gemeente melden via Fixi.

U kunt een melding doen als u veel zwerfafval op een bepaalde plek ziet, maar ook als u een overvolle of kapotte afvalbak tegenkomt. Via Fixi of de Fixi-app kunt u trouwens ook uw ideeën om zwerfafval te bestrijden met ons delen. Een afvalknijper die u kunt gebruiken om zwerfafval op te ruimen is gratis af te halen bij kinderboerderij De Kiboe-Hoeve. 

Maatregelen tegen zwerfafval

Gemeente Zwijndrecht zorgt voor voldoende prullenbakken op straat, leegt de bakken op tijd en maakt de openbare ruimte dagelijks schoon. Ook zorgt de gemeente voor educatie en voorlichting om zwerfafval te verminderen en het liefst te voorkomen.

Educatie en voorlichting begint al bij kinderen. Hoe kunt u verantwoordelijk met (zwerf)afval omgaan? Een voorbeeld van educatie is onder andere de actie van de kinderburgemeester met kinderambassadeurs.
Ga naar https://www.aandeslagmetafval.nl/ voor meer informatie over educatie en voorlichtingsmateriaal voor basisscholen, BSO's en middelbare scholen.

De regels van de gemeente over zwerfafval staan in de afvalstoffenverordening. In Zwijndrecht geldt als regel: afval gooi je in de afvalbak. Het is bijvoorbeeld verboden om blikjes of papier op straat weg te gooien. Dagelijks controleren onze handhavers en (wijk)agenten of inwoners zich aan de regels houden. Bij constatering van een overtreding kan er een proces-verbaal worden opgemaakt. De hoogte van dit proces-verbaal kunt u vinden in de boetebase van het Openbaar Ministerie.

Tips voor horecaondernemers tegen zwerfafval

Een rommelig, vies terras of entree schrikt klanten af. Daarom hebben we 10 tips voor u op rijtje gezet waardoor u een opgeruimd terras behoudt. En ook hoe u uw medewerkers kunt stimuleren om het ‘buitengebied’ (het 25 meter gebied) rond uw zaak schoon te maken en houden. Met deze handige tips wordt zwerfafval geen probleem voor uw horeca onderneming.

1. Zet een afvalbak op je terras
Veel fastfood en afhaalrestaurants die hun maaltijden verpakken in plastic bakjes, papieren zakjes of tassen doen het al: ze zetten een afvalbak op hun terras. Het is een goed idee om een afvalbak op het terras van uw café, restaurant of hotel te plaatsen. Kies wel voor een plek die goed zichtbaar, maar niet storend, is voor uw gasten.

2. Plaats een last-minute afvalbak
Voor klanten die uw terras af lopen en zich net buiten het gebied van uw restaurant of café bevinden is het handig om een last-minute afvalbak te plaatsen. Zo hebben uw klanten altijd de kans, meegenomen rommel, alsnog weg te gooien. Een goede plek voor een last-minute afvalbak is buiten een straal van minimaal 200 meter van uw restaurantterrein.

3. Plaats een tafelafvalbak
Wat doe je met gebruikte suikerzakjes, opengetrokken melkcups of gebruikte servetten? Stimuleer uw klanten om ze zelf op te ruimen door een klein prullenbakje op uw terrastafels te plaatsen. Bij veel hotels doen ze dit op ontbijttafels. Dus waarom niet buiten?

4. Wees het afval voor
Voorkomen is beter dan genezen. Denk van tevoren na wat bepaalde verpakkingen of gebruiksartikelen als plastic bakjes en servetten aan rommel opleveren. Is uw terras goed afgeschermd? Of kunnen er papieren servetten wegwaaien? Hoe minder wegwerpartikelen u gebruikt, hoe minder kans op rondzwerven.

5. Verminder wegwerpartikelen
Vind creatieve oplossingen om zwerfafval voor te zijn. Doe je plastic lepeltjes bij de koffie of herbruikbare RVS lepeltjes? Verkoop je losse theezakjes, of is een thee-ei een goed alternatief? U kunt uw maaltijden buiten ook op porselein met echt bestek serveren. Dat oogt sfeervoller en levert uiteindelijk ook een besparing op.​​​​

6. Zorg voor een plasticvrij terras
Plasticvrij Terras is een beweging waar alle horecazaken met een terras zich bij aan kunnen sluiten. Ondernemers kunnen meedoen door al het single-use plastic van het terras te weren en dit kenbaar te maken. Dit kan door de zelfverklaring te downloaden, ondertekenen en deze zichtbaar op te hangen in de zaak. Zo weten consumenten die een plasticvrij hapje of drankje willen u te vinden!

7. Stap over naar meer hergebruik in plaats van wegwerp
In 2022 wordt de Europese richtlijn voor wegwerpplastics verder doorgevoerd in het Nederlandse beleid. Hergebruik is in veel gevallen een stuk duurzamer dan wegwerp en recycling. Zo zetten we sneller stappen richting een meer circulaire economie met een lager grondstoffenverbruik en minder (zwerf)afval. Wilt u meer informatie over wat de invoering van de SUP-richtlijn betekent voor bedrijven en verpakkingen? Neem dan een kijkje op de website van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Op de website van het KIDV vind je ook een Beslisboom Single Use Plastics. Hiermee kun je voor verschillende verpakkingstypes beoordelen of deze onder de Single Use Plastics richtlijn vallen en of de verpakking voldoet aan de voorschriften uit de richtlijn. Er zijn beslisbomen voor bestek, drankverpakkingen en drankflessen, drinkbekers, houders van voedingsmiddelen, rietjes en zakjes of wikkels.

8. Train uw medewerkers
Naast het stimuleren van uw gasten om op te ruimen, is het erg belangrijk dat u uw medewerkers traint om alert te zijn op opgeruimde tafels. Zodra een gast vertrekt, moet zijn tafel worden afgeruimd. Rondzwervend afval spotten moet een tweede natuur zijn. Geef een aantal medewerkers speciale opruimtaken. Vraag ze een paar keer per dag het restaurantterrein schoon te maken, liefst in herkenbare bedrijfskleding. Zo laat u zien dat u duurzaam bezig bent. En, zien schoonmaken, doet schoonmaken. Dus het heeft ook een positief effect op uw klanten.

9. Zie zwerfafvalhaarden
Niet alle afval hoeft bij uw horeca gelegenheid vandaan te komen. Kijk eens goed om u heen en inventariseer wat mogelijke andere zwerfafvalhaarden zijn. Overleg met naburige zaken over maatregelen die jullie samen kunnen nemen. Maak waar mogelijk afspraken.

10. Stimuleer goed gedrag
Het schoon houden van uw zaak en omgeving is niet alleen de taak van de gastheer of gastvrouw. Uw gasten mogen best op hun verantwoordelijkheid worden gewezen. Verpak opruimmogelijkheden zoals tafelafvalbakjes en andere wegwerpgelegenheden, bijvoorbeeld een schaaltje voor kippenbotjes of mosselschelpen, als extra service. En, hang een postertje in het toilet of de uitgang waar je klanten mee bedankt voor het schoon achterlaten van uw gelegenheid.

Deze posters zijn gratis te downloaden via de webshop van NL Schoon.

https://webshop.supportervanschoon.nl/media/1509/nederlandschoon_hoogeveen_poster_nl_a0_wt.png?mode=pad&width=332&height=471&bgcolor=fff              

Kom zelf in actie!

Stoort u zich ook zo aan zwerfafval? Kom dan in actie! 

Meld u aan als ZAPper

Wilt u zelf in actie komen tegen zwerfafval? Haal dan een afvalgrijper op bij de Kiboe-Hoeve en meld u gelijk aan als ZAPper (Zwerf Afval Pakker). In Zwijndrecht zijn er inmiddels meer dan 200 geregistreerde ZAPpers! 

PAK AAN denkt met u mee!

Heeft u een idee voor uw buurt, wijk of voor heel Zwijndrecht om zwerfafval aan te pakken? Wilt u meehelpen uw omgeving schoon te houden? PAK AAN! kan u op verschillende manieren ondersteunen: materieel, financieel of personeel (hulp en advies). Kijk eens op www.pakaanzwijndrecht.nu. Of neem contact op via pakaan@zwijndrecht.nl of 078-770 81 82. Wij denken graag met u mee!

Kies je eigen schoongebied

Nederland Schoon heeft www.supportervanschoon.nl opgericht. Hét online platform dat motiveert en inspireert om samen in actie te komen voor een omgeving zonder zwerfafval.

Op www.supportervanschoon.nl/kaart kunt u uw eigen schoongebied kiezen. Eigenlijk adopteert u dit stukje gebied en zorgt u ervoor dat het zwerfafval vrij wordt en blijft. In de Supporter Shop kunt u alle materialen voor een succesvolle opschoonactie bestellen.

Doe mee met Schoon Belonen en ontvang € 750

Vindt uw vereniging/school een schone omgeving belangrijk en kunt u wel wat extra inkomsten gebruiken? Doe dan mee aan Schoon Belonen Zwijndrecht. Ruim 9 maanden lang zwerfafval op in de buurt van uw club of school en ontvang € 750,= voor de (club)kas!

Hoe werkt het?

U kiest uw eigen schoonmaakgebied en tekent dat eenmalig in op de kaart van supportervanschoon.nl/kaart. Uw schoonmaakgebied is ongeveer 3 tot 5 kilometer groot. De leden van uw vereniging of leerlingen van uw school ruimen met elkaar een jaar lang zwerfafval op in het gekozen schoongebied. Daarvoor organiseert u minimaal 1 keer per maand een opruimactie. We vragen u om de opruimactiviteiten voor iedereen zichtbaar te maken! Dit mag via social media, nieuwsbrief, website, etc. Hiermee stimuleert u ook anderen om de straten van Zwijndrecht netjes te houden.

Wat levert het op?

Naast dat het schone straten oplevert, ontvangt uw club/school € 750,- per gebied per jaar. En lekker bewegen in de buitenlucht! Het is ook mogelijk u aan te melden voor meerdere gebieden! Na aanmelding bij supportersvanschoon.nl ontvangt u een gratis schoonmaakpakket voor uw actie. Heeft u meer nodig? Stuur dan een mail naar wijkbureau@zwijndrecht.nl van de gemeente Zwijndrecht.

Looptijd: 9 maanden

Deelnemers gaan een overeenkomst aan voor 9 maanden. De overeenkomst loopt van 1 oktober 2021 t/m 30 juni 2022. Het is ook mogelijk tussentijds te starten. Het is niet mogelijk de overeenkomst automatisch te verlengen. 

Nieuwe deelnemers

Nieuwe deelnemers kunnen tussentijds starten met de actie Schoon Belonen. De verrekening van de financiële vergoeding vindt plaats naar rato van het aantal maanden van deelname. 

Afvoer afvalzakken

U kunt de afvalzakken met het opgehaalde zwerfafval weggooien in de container waar u normaal gesproken ook het afval van uw vereniging/school in weggooit. Heeft u teveel zwerfafval voor uw container? Maak dan een melding in Fixi om het op te laten halen. 

Aanmelden/vragen?

Bent u enthousiast geworden en wilt u zich aanmelden of heeft u vragen? Stuur dan een mail naar wijbureau@zwijndrecht.nl.

Zwijndrecht Schoon meisje met knijper