December

 • Vanaf 5 januari 2022 kunnen gedupeerde ouders van de kinderopvang toeslagaffaire hun private schulden indienen

  16 december 2021

  Bent u een gedupeerde ouder of toeslagpartner van de kinderopvang toeslagaffaire? Zo ja, dan is het belangrijk dat u dit bericht leest!

 • 1 op de 3 vrouwen krijgt te maken met geweld

  01 december 2021

  Orange the World doorbreekt de stilte! Wereldwijd krijgt één op de drie meisjes en vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45%. Om hier aandacht voor te vragen heeft de Verenigde Naties de Orange the World campagne in het leven geroepen. Op donderdag 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, is de aftrap van de zestien dagen durende campagne. Ook Zwijndrecht kleurt dit jaar oranje om extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen. “Er is veel schaamte bij vrouwen.”

 • Bouw nieuw woonicoon langs Oude Maas van start

  03 december 2021

  Gebiedsontwikkelaar AM heeft vrijdag (3 december) samen met de BAM het officiële startsein gegeven voor de bouw van een nieuwe blikvanger langs de Oude Maas. Het gebouw biedt ruimte aan 52 appartementen, die allemaal al zijn verkocht, en krijgt de naam High & L'Eau. Wethouder Jos Huizinga (Wonen) en adjunct-directeur Gilbert Kokenberg van gebiedsontwikkelaar AM hebben de feestelijke handeling verricht.

 • Renovatie winkelplein Kort Ambacht van start

  03 december 2021

  Binnenkort start projectontwikkelaar NEOO met de renovatie van winkelplein Kort Ambacht. Het winkelplein wordt getransformeerd tot een levendig en aantrekkelijk winkelgebied. Afgelopen donderdag ondertekenden gemeente Zwijndrecht en projectontwikkelaar NEOO de realisatieovereenkomt voor de aanpak van winkelplein Kort Ambacht.

 • Ik Zie, Ik Zie: nieuwe expositie in KunZt

  06 december 2021

  Van 10 december 2021 tot en met 30 januari 2022 is in KunZt Zwijndrecht de expositie 'Ik Zie, Ik Zie' te bezichtigen. De expositie toont abstract schilderwerk van Cor Zwaans en fotografie van Elisabeth de Boer. Het bijzondere van deze expositie is dat cliënten van GGZ-kliniek De Hoop een eigen toevoeging aan de expositie hebben gegeven.

 • Vrijwilligersmagazine voor en over vrijwilligers

  29 augustus 2022

  Op dinsdag 7 december 2021 is het Nationale Vrijwilligersdag. Een dag waarop de gemeente alle vrijwilligers in Zwijndrecht in het zonnetje wil zetten. Op deze dag vragen wij extra aandacht voor al die vrijwilligers en actieve burgers die zich onbetaald inzetten voor andere mensen, de samenleving en goede doelen. Speciaal voor en over vrijwilligers is het eerste echte vrijwilligersmagazine van Zwijndrecht gemaakt.

 • Praat met de raad, Fred Loos (ABZ): Verbroederen of verwijdering

  07 december 2021
 • Burgemeester Zwijndrecht en 18-jarigen feliciteren kroonprinses Amalia

  07 december 2021

  Onze kroonprinses Amalia viert vandaag haar achttiende verjaardag. Burgemeester Hein van der Loo en Elise en Eise, twee leeftijdsgenoten uit Zwijndrecht en Heerjansdam, sturen haar met deze video een welgemeende felicitatie.

 • Kindpas voor 1200 kinderen

  10 december 2021

  Voor het vijfde jaar ontvangen meer dan 1200 kinderen in de gemeente Zwijndrecht de Kindpas ter waarde van € 75,-. De pas wordt voor kerst uitgegeven en is voor kinderen tot 18 jaar uit gezinnen die minder te besteden hebben. Wethouder Tycho Jansen (Armoedebestrijding) heeft op 9 december de eerste pas symbolisch uitgereikt aan kinderburgemeester Jaylinn Addink, sociaal scout Saskia Villanueva en Daphne Reijmers locatiemanager OBS De Dolfijn – Hart van Meerdervoort.

 • Merry Phishy Christmas? Junior Cyber Agents komen in actie!

  13 december 2021

  December is voor veel mensen een gezellige maand. Maar december is ook een maand, waarin cybercriminelen hun kans proberen te pakken. Via onder andere phishingmails of berichten over nooit verzonden pakketten proberen ze hun slag te slaan. Daarom heeft HackShield juist in december de hulp van de Junior Cyber Agents hard nodig!

 • Praat met de raad: Andries van Gemerden (ChristenUnie-SGP) en Fred Loos (ABZ)

  13 december 2021
 • Avondsluiting wordt verlengd, basisonderwijs week eerder dicht

  28 november 2022

  Het aantal coronabesmettingen is nog steeds heel hoog en er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis. Wel lijkt het er voorzichtig op dat we over deze piek van de deltavariant heen zijn. De effecten van de maatregelen en onze gezamenlijke inzet zijn dus zichtbaar. Maar zolang de ziekenhuizen vol liggen en reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld, moeten we het virus verder blijven terugdringen. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant. De verwachting is dat deze variant de komende weken de plaats van de deltavariant zal overnemen. Er zijn nog veel onzekerheden over de besmettelijkheid, de bescherming door de huidige vaccins en de ernst van het ziektebeeld.

 • Minder restafval door maatregelen in grondstoffenbeleidsplan

  15 december 2021

  De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft ingestemd met het grondstoffenbeleidsplan. Het grondstoffenbeleidsplan moet ervoor zorgen dat er beter afval wordt gescheiden door de inwoners. In Zwijndrecht wordt er per jaar 257 kilo restafval per persoon geproduceerd. De landelijke milieudoelstellingen zijn gesteld op maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Daarnaast moet 75% van het afval, zoals papier, gft en etensresten en plastic, blik en drinkpakken gescheiden worden opgehaald. De pijlers van het plan zijn invoering van het recycle-tarief en het laten ophalen van grof restafval tegen betaling.

 • Verspreiding omikron vertragen: Nederland in lockdown

  28 november 2022

  Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat omikron zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. De snelle opmars leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s. Hiermee wordt een overbelasting van de zorg in januari steeds reëler. We willen allemaal in het ziekenhuis en bij de huisarts terecht kunnen als dat nodig is. De verspreiding van de omikronvariant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat.

 • Burgemeester sluit twee woningen vanwege vondst hennepplanten

  20 december 2021

  Burgemeester Hein van der Loo heeft twee woningen gesloten voor de duur van drie maanden. In een woning aan de Zonnestein werden 180 hennepplanten aangetroffen. In een woning aan het Fazantplein werd een geoogste hennepkwekerij aangetroffen.

 • Nieuwe faciliteiten voor sporten in de Zwijndrechtse buitenlucht

  21 december 2021

  Sporten en bewegen is ontzettend belangrijk voor lichaam en geest. Maar hoe zorg je ervoor dat je ondanks de lockdown toch sportief bezig bent? De deelnemers van het Lokaal Sport- en Beweegakkoord en de gemeente Zwijndrecht hebben de krachten gebundeld om inwoners volop te kunnen laten bewegen in de buitenlucht. Deze week nam wethouder Ronald de Meij de hardlooproute met QR-code in gebruik. Deze route is een initiatief van het Lokaal Sport- en Beweegakkoord. Inmiddels zijn er ook al calisthenicstoestellen geplaatst en volgen fitnessapparaten binnenkort.

 • Verlenging tijdelijke Bbz-uitkering van 1 januari 2022 tot en met 31 maart 2022

  28 november 2022

  Bent u actief als zelfstandige in de Drechtsteden en heeft u als gevolg van de coronacrisis direct inkomensondersteuning nodig? Voor u is er de Bbz-uitkering.