Mantelzorger laat je zien!

Het verhaal van Ria

De Vivera campagne 'Mantelzorger laat je zien!' wil mantelzorgers in Zwijndrecht een gezicht geven. Mantelzorger zijn betekent niet dat je alles alleen hoeft te doen. Vaak zijn er mensen in de omgeving die willen helpen. Zoals familie, buren, vrienden, de gemeente en het Vivera wijkteam.

De Loopbaanbus van 50 Company, die toert door Nederland, kent 4 miljoen mantelzorgers. Veel weten zelf niet dat ze mantelzorger zijn. Laat staan dat ze weten waar ze hulp kunnen krijgen. Dit moet veranderen. De gemeente en haar professionals kunnen ondersteunen. Soms door actief extra zorg in te zetten, soms door een plan of structuur te bieden en soms door er simpelweg te zijn. De komende weken vertellen 2 Zwijndrechtse mantelzorgers hun persoonlijke verhaal in Stadsnieuws. Zij vertellen voor wie zij mantelzorgen en hoe zij dit organiseren met hulp van mensen uit de omgeving, zoals vrijwilligers of (Vivera) professionals. Deze week het verhaal van Ria.

Ria is een alleenstaande moeder met 3 kinderen. Twee van haar kinderen, Bram en Iris, hebben beide een vorm van autisme. De zorg voor haar kinderen werd hierdoor zo zwaar dat werken niet meer haalbaar is.

Vivera mantelzorgconsulent Natascha: "Ria nam een tijd geleden contact op met mantelzorgondersteuning. Ze voelde zich overbelast en kwam zonder werk te zitten. Na een gesprek met de consulent is ze gestart met de cursus "De zorg de baas" voor mantelzorgers. Hierdoor werd ze bewuster van haar positie en de noodzaak om zaken anders te organiseren. Als alleenstaande moeder kan ze de zorg voor haar kinderen niet zomaar even loslaten om tijd te nemen voor zichzelf. Na de cursus kreeg ze meer inzicht en werden vragen in haar hoofd concreter: Wie kan mij ondersteunen in begeleiding van mijn kinderen? Welke mogelijkheden heb ik om even 'vrij' af te zijn en tijd te hebben voor mezelf? CJG Zwijndrecht heeft Ria begeleid om indicaties aan te vragen voor individuele begeleiding van twee van haar kinderen. Daarnaast kan haar dochter met beperking voor logeeropvang terecht bij een gastouder. Hierdoor heeft ze echt tijd voor haar andere dochter, Ilze, zonder beperking, Dochter Ilze krijgt hierdoor meer aandacht van haar moeder, voelt zich gezien en komt met veel plezier naar activiteiten dir georganiseerd worden voor brussen (brus = iemand met een broer of zus met ziekte of andere beperking)."

Ria: "Wat ik andere ouders zou willen meegeven: Erken nou dat je mantelzorger bent. Maar ook dat je kind een bepaald type hulpverlening nodig heeft. Als je dat doet, ben je ook toegankelijker voor de juiste hulpverlening, want je hoeft het niet alleen te doen." Kijk voor het hele verhaal van Ria op Youtube: Vivera Zwijndrecht.

 

Ria

 

Uitgelicht

livecom.net chat