Bezoek de expositie over Pieter d'Hont - beeldhouwer van kunstwerken in Zwijndrecht

100 jaar Pieter d'Hont, beeldhouwer in dienst van de gemeenschap
Wie is de man achter de "planten, wieden, oogsten", de bizon en de fonteingroep?

Wie vanaf de A16 Zwijndrecht inrijdt, ziet al snel op de rotonde van de Koninginneweg een prachtige fontein. En verder richting centrum, op de volgende rotonde, warempel wéér zo'n indrukwekkend kunstwerk. Beide werken zijn van Pieter d'Hont (1917-1997). Ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag organiseert KunZt een expositie in het raadhuis van Zwijndrecht.

Opening zondag 9 juli 15.00 uur

Zondag 9 juli openen kunsthistoricus Jaap Versteegh en wethouder Jolanda de Witte deze bijzondere tentoonstelling over het leven en werk van Pieter d'Hont. Blokfluitiste Sabine d'Hont en troubadour Remco Jacobs omlijsten de opening met Renaissancemuziek en muziek voor blokfluit en barokgitaar.

Bezichtig de hoogtepunten
Pieter d' Hont (24.04.1917 -12.06-1997) is landelijk het meest bekend door de Edison die ieder jaar wordt uitgereikt tijdens de Edison Music Award. Na Utrecht staan in Zwijndrecht de meeste beelden van zijn hand in de openbare ruimte. Bezoek de expositie en maak kennis met zijn werken in Zwijndrecht: de fontein arbeid, geloof, kunst, wetenschap, leven op de rotonde Koninginneweg. Het beeld planten, wieden, oogsten op de rotonde aan de Willem van Oranjelaan. "Gesprek" in het Develpark en de "Bizon" aan de Zwanendrift. Ter gelegenheid van zijn 100e geboortedag is de website www.pieterdhont.nl gelanceerd, waarop interviews en filmpjes te zien zijn.

Beeldenfontein Koninginneweg
De fontein uit 1967 verbeeldt de pijlers van onze maatschappij: arbeid (werkman die in de verte tuurt), geloof (oude vrouw met gespreide armen), kunst (clown met luit en bloem) en wetenschap (man met rol papier en meetlat). Bovenin: het leven (vrouw met spelend kind). De fontein was een langgekoesterde wens van Pieter d'Hont en hij heeft er tien jaar aan gewerkt.

Kom naar de lezing op 11 juli
Dick Aerts, beeldend kunstenaar en werkzaam in het voormalig atelier van Pieter d'Hont verzorgt op dinsdag 11 juli een lezing over het werk van Pieter d'Hont en beeldhouwkunst in het algemeen. Entree voor de lezing bedraagt € 2,50, contant te betalen aan de deur. Hierbij is een kopje koffie/thee met consumptie inbegrepen en een drankje na afloop. Meldt u aan voor de lezing via info@kunztzwijndrecht.nl. De deur is open om 14.00 uur en de lezing start om 14.30 uur.

Openingstijden expositie
De tentoonstelling is te bezoeken van 12 juli t/m 3 september op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.30 uur tot 16.30 uur en op zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur. Voor meer informatie over deze tentoonstelling en activiteiten kunt u kijken op www.kunztzwijndrecht.nl

Foto van Pieter d'Hont aan het werk

 

 

 

Uitgelicht

livecom.net chat