Praat met de raad: Reinier van Hartingsveldt (ChristenUnie-SGP) en Sabine Schipper (D66)
Reinier van Hartingsveldt is raadslid ChristenUnie-SGP en praat over: Waardering Zwijndrechtse veteranen. Sabine Schipper is fractievoorzitter D66 en praat over: De Omgevingswet.
Reinier van Hartingsveldt, raadslid ChristenUnie-SGP
Waardering Zwijndrechtse veteranen
In 2005 is in Nederland de Witte Anjer geïntroduceerd als uiting van waardering voor de Nederlandse veteranen. De Witte Anjer heeft echter een diepere, historische betekenis. Zaterdag 29 juni 1940, anderhalve maand na het begin van de Duitse bezetting, was de eerste verjaardag van een lid van het Koninklijk Huis. De Nederlandse bevolking greep geheel spontaan die gelegenheid aan om hun onvrede over de bezetting te uiten en om de bezetter te tonen dat hun hart bij de Koninklijke familie lag.
Het dragen van de Witte Anjer krijgt door deze geschiedenis een bijzondere betekenis. In 2019 is het Nationaal Comité Veteranendag begonnen met de oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer Perk dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag. Als ChristenUnie-SGP hebben we dit initiatief omarmt en een motie ingediend om samen met de Zwijndrechtse veteranen op zoek te gaan naar een centrale, makkelijk toegankelijke locatie. Op deze manier willen we onze Zwijndrechtse veteranen waarderen voor hun inzet voor land en volk.
Reageren kan op de Facebook of via mail naar r.van.hartingsveldt@zwijndrecht.nl.
Sabine Schipper, fractievoorzitter D66
De Omgevingswet?
Wat hebben het zonnepark, Boomgaardkerk, Troelstraplein en Margriethofje met elkaar gemeen?
Het zijn allemaal projecten onder de ‘Omgevingswet’. Deze nieuwe wet gaat over de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen en bevat regels voor wat er buiten te zien, horen en ruiken is. Dat klinkt mooi, maar er zijn ook flinke nadelen. Zo bepaalt de projectontwikkelaar bij projecten zoals het zonnepark, Boomgaardkerk, Troelstraplein en Margriethofje voor een groot deel zélf hoe te participeren met inwoners. Dit soort projecten roepen enorme frustratie op bij omwonenden: ze voelen zich niet gehoord, niet gezien en niet begrepen. Frustratie die wordt gevoeld en gedeeld door raadsleden.
Wat D66 betreft moet dit anders.
Projectontwikkelaars gaan inderdaad voor een groot deel zélf over participatie, maar er zijn mogelijkheden om hierop bij te sturen én mogelijkheden voor de gemeente om zelf te participeren met inwoners. Daarom heeft D66, samen met de gehele gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders de opdracht gegeven uit de zoeken wat de gemeente wél kan.
Aan de slag!
Lees hier meer over de omgevingswet.
Reageren kan op de Facebook of via mail naar sk.schipper@zwijndrecht.nl.